• 1

Radnici opet traže vorkejšn, šefovi se mršte na tu pomisao

Skoro polovina ispitanika je reklo da želi mogućnost da radi sa nekog mesta za odmor, odnosno da pođe na takozvani vorkejšn

  • 1
Remote work, rad od kuće, biznismen plaža, digitalni nomad, more, frilenser Foto-ilustracija: Shutterstock

Poslednje dve pandemijske godine, ogroman broj kancelarijskih radnika u Nemačkoj je posao obavljao od kuće, a neko i sa plaže.

Većina menadžera signalizira fleksibilnost, ali oko trećine njih se mršti na trend "rada sa odmora", odnosno prijavljivanje zaposlenih na posao sa mora, planine i drugih destinacija.

Prema istraživanju Jugava za tehnološku kompaniju Slek, 77 odsto šefova je spremno da zaposlenima dozovoli rad na daljinu, pod uslovom da temeljno obavljaju posao.

Trećina njih, međutim, preferira da ima zaposleni budu pod okom u kancelariji, navodeći da žele bližu kontrolu nad radnim procesom.

S druge strane, zaposleni pritiskaju da zadrže fleksibilnost na koju nu navikli. Skoro polovina ispitanika je reklo da želi mogućnost da radi sa nekog mesta za odmor, odnosno da pođe na takozvani vorkejšn (workation). Vorkejšn je, podsetimo, kovanica engleskih reči za rad i odmor (work / vacation).

Oko jednog u osam zaposlenih, njih 13 odsto, već je radilo sa odmora, a među njima skoro 70 odsto želi to da ponovi. S druge strane, sada samo 15 odsto zaposlenih ima dozvolu za vorkejšn.

Velika većina zaposlenih, 73 odsto, ipak nije iskoristilo rad na daljinu tokom zaključavanja i posao je obavljala ili iz kancelarije ili od kuće, navodi Jugav.

Van kuće, ali pod kućnim uslovima kod rodbine ili prijatelja radilo je 13 odsto zaposlenih.

A šefovi? Procenat menadžera koji su iskoristili rad na daljinu da posao obave sa plaže ili planine neznatno je veći nego kod njihovih radnika: 14 naspram 13 odsto.

Video: Napustio sopstvenu firmu da bi spasao sebe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    19. jun 2022 | 15:56

    На Мајорци ОГРОМАН оглас (намењен Немцима и Англима): Ми радимо да бисмо ЖИВЕЛИ, ми не живимо да бисмо РАДИЛИ. Мислите да неко од циљаних схвата поруку?...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>