• 2
 ≫ 

Sonja je radila na aerodromu 5 godina, pa dobila otkaz: "Ne vraćam se tamo, to je kao povratak bivšem"

 ≫ 

Dok se avio-industrija bori s nedostatkom osoblja, sve je manje zainteresovanih za povratak na staro

  • 2
aerodrom

Foto: Freepik

Od pilota do zemaljske posade, nije tajna da se avio-industrija bori da zaposli dovoljno radnika, kako bi omogućila da vrhunac sezone letnjih praznika prođe nesmetano.

Ali, činjenica je da ne uspeva u tome. Poseban problem ima londonski aerodrom Hitrou.

Otkazano je na hiljade letova, Hitrou i Britiš Ervejz su pre nekoliko dana rekli da će ih biti još, a prema pisanju BBC - ovaj sektor se trudi da regrutuje značajan broj radnika, nakon što je njih 30.000 radnika u avio-kompanijama ostalo bez posla samo, u Velikoj Britaniji, tokom pandemije.

Britanski servis je razgovarao sa nekoliko otpuštenih radnika o tome da li su u iskušenju da se vrate? Neki su tokom 2020. dali i otkaz sami, kako bi pokrenuli sopstveni biznis.

Sonja Dilon (33) je radila na šalteru za ček in, odnosno prijavu putnika, za kompaniju Virdžin Atlantik, upravo na Hitrouu. Tu je provela 5 godina, ali je 2020. proglašena za "višak".

Mnoge njene kolege su smatrale da otpuštanje nije bilo potrebno u to vreme i da su mogli da budu poslati na prinudni odmor, objašnjava ona. Dilon kaže kako proces selekcije vezan to ko će biti otpušten - nije bio fer, i onda je odbila da bude na listi čekanja da se vrati u kompaniju jednog dana.

Virdžin Atlantik navodi da je sproveo zakonit i otvoren proces otpuštanja, posle kompletnih konsultacija sa priznatim sindikatima i obezbedio da se prema ljudima postupa "pravično i sa saosećanjem".

Sonja je ostala u kontaktu sa mnogim svojim bivšim kolegama, koji su se i sada, u 2022, vratili starim poslovima - ali ona to nije učinila. Upustila se u frilens vode, i osnovala agenciju za digitalni marketing.

- Uložila sam sve svoje napore i energiju da razvijam svoj posao, onako kako sam nameravala - kaže Sonja.

Virgin, avion, kompanija, logo

Virgin Atlantic / Foto: Tanjug/AP

 

Sada ima četiri stalna radnika, i svi su slobodnjaci. Njeni prihodi su porasli "deset puta" u poređenju sa zaradom na starom poslu, izveštava dalje BBC.

Virdžin Atlantik je stupio u kontakt sa njom ranije ove godine, da vidi da li bi bila zainteresovana da se vrati u kompaniju. Međutim, plata je bila manja nego ranije, a obrasci rada manje fleksibilni, kaže Dilon.

- Učtivo sam odbila. Uprkos atraktivnim pogodnostima, poput jeftinih letova, nadogradnje znanja i hotelskih ponuda, to jednostavno nije isto mesto koje je nekada bilo. Ne vidim više da tamo mogu profesionalno da rastem. Nisam u iskušenju ni najmanje. To bi bilo kao povratak bivšem - rekla je ova mlada, sada uspešna preduzetnica.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    17. jul 2022 | 09:53

    Otpustili ste hiljade radnika i ostavili ih na ulici jer firma nema para da im plati prinudni a imate sad stotine milijardi evra za pomoć i naoružanje Ukrajini .... Ma i treba sve da se raspadne....a političari to uspešno sprovode.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>