• 0

Znate li šta su "meke" veštine? 93% poslodavaca ih zahteva, a ove su najtraženije

Jedna grupa stručnjaka za karijeru kaže da je ključno uključiti ovaj tip umeća u svoj CV

  • 0
Poslovna žena posao Foto: Shutterstock

Najpre da razjasnimo: u biznisu razlikujemo tzv. tvrde i mekane veštine (eng. hard/soft skills).

Prve se odnose na to da neka umeća koja kasnije primenjujemo u poslu - stičemo nasilno, godinama. Tačnije, usvajamo ih i implementiramo ciljano. Ove druge, mekane veštine, jesu ono što usvajamo u porodičnom gnezdu.

Dakle, ne prihvatamo ih uvek svesno, već kako rastemo, one postaju deo nas. Ipak, to ne znači da su manje važne, štaviše. Možda nisu merljive, ali su od strateške važnosti za uspeh, bilo profesionalni ili lični.

Danas, u modernom poslovnom svetu, šefovi u vašoj radnoj biografiji žele da vide upravo te, meke sposobnosti. Postoji uverenje da za posao nije važno samo da li određena osoba zna da ga radi, već iz kakve porodice potiče, kakvog je obrazovanja, vaspitanja...

Jedna grupa stručnjaka za karijeru kaže da je ključno uključiti meke veštine. Ogromna većina ― 93% poslodavaca ― ističe da takve veštine igraju ključnu ulogu u njihovoj odluci o tome koga žele da zaposle, piše CNBC.

8 najpoželjnijih mekih veština

Na prvom mestu su komunikacione sposobnosti kandidata za posao, a broj poslova u kojem se zahteva ova veština trenutno iznosi 6,1 milion na tržištu SAD. Takođe je traženo i da budete uslužni, odnosno ljubazni prema mušterijama. Takvo umeće zahteva 5,5 miliona radnih pozicija.

posao, kancelarija Foto: shutterstock.com

Na trećem mestu je planiranje/raspoređivanje/organizovanje, što se traži u 5 miliona poslova. Onda sledi prilični pad: dolazimo do veštine koja se odnosi na rukovođenje, ali vezano za tajming. Dakle, cene se tačnost, donošenje odluka na vreme i prioritizacija - trenutno u 3,6 miliona poslova.

Projektno upravljanje je na 5. mestu liste, i traži se kod 2,8 miliona radnih pozicija. Maltene u korak ga prati analitičko razmišljanje (2,8 miliona), a onda i sposobnost samostalnog rada (2 miliona).

I poslednja, ali ništa manje važna mekana veština koju će vam poslodavac tražiti jeste fleksibilnost. Koliko ste snalažljivi u momentu, možete li da se prilagodite situaciji i tome slično... Takva veština se trenutno zahteva kod 1,3 miliona poslova u SAD.

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>