• 0
 ≫ 

Rad od kuće je zaživeo, ali je i zamka za žene: Možete li napredovati ako niste "prisutni"?

 ≫ 

Neke majke, zaposlene u industrijama gde dominiraju muškarci, češće osećaju pritisak da budu u kancelariji

  • 0
rad na daljinu Foto: shutterstock.com

Dosta je razloga zbog kojih su i muškarci i žene zavoleli rad na daljinu, koji se nametnuo kao norma tokom pandemije.

Za mnoge - on je i dalje snazi, dok se dobar deo radnika i vraća u kancelarije. S jedne strane, radnicima se osladilo da rade u udobnosti svog doma, mada taj način rada - čini se - više paše jačem polu.

Koliko god da žene vole to što ne moraju da putuju do posla ili da se sređuju od ranog jutra, svaki dan, toliko ima i mana rada na daljinu. Tačno je da zaposlene majke možda mogu bolje da organizuju, a neke su čak rekla da se ne osećaju prijatno u kolektivu s muškarcima - ako su trudne, ali...

Obimni podaci iz anketa, kao i stotine intervjua koje je radila novinarka Blumberga En Helen Petersen, u poslednje dve godine, otkrivaju da neke majke, zaposlene u industrijama gde dominiraju muškarci, kao što su finansije ili pravo, češće osećaju pritisak da budu u kancelariji.

Žene čiji je kolektiv na radnom mestu skoro u potpunosti lepšeg pola, kažu da njima pritisak da budu u ofisu ne dolazi od menadžera, pa čak ni od generalnog direktora, već od odbora gde su radnici koji već imaju odraslu decu.

Ali generalno, ako kompanija nudi fleksibilan posao, žene ga prihvataju. Jedno istraživanje iz 2021. pokazalo je da 60% žena kaže da će, ako njihova kompanija pokuša da ih natera da se vrate u kancelariju puno radno vreme, tražiti posao na drugom mestu.

Ali, organizacija vremena nije jedini problem. Mnogo žena je moralo da menja svoje radne navike u 2020. i 2021, kako bi dodatno preuzele brigu u porodici. Mimo faktora "žongliranja" između kućnih poslova i poslovnih obaveza, odnosno sastanaka preko Zuma, neke žene su i zarađivale manje jer su radile part-time.

remote work Foto: shutterstock.com

Blumberg u tom kontekstu uzima i jedan prosečan primer: roditelje s dvoje dece, dodajući da muškarac po difoltu zarađuje više od žene, i zato što nije morao dva puta da napusti radno mesto zbog porodiljskog odsustva. Situacija u kojoj žene zarađuju više od svojih partnera prisutna je u 25% heteroseksualnih bračnih domaćinstava, ali je teško doći do tačnih brojeva, jer mnogi ne otkrivaju svoje realne plate.

Stvar se dodatno komplikuje kada je u pitanju fleksibilnost, koju mnogi muškarci ne prihvataju - čak i kada je dostupna. Još uvek nema pouzdanih podataka o tome ko se ponovo vratio u kancelariji, ali evo šta kaže istraživanje sprovedeno lani na 10.000 radnika: 60% majki želi da radi na daljinu - tri do pet dana u nedelji, u poređenju sa 50% očeva.

Bez obzira na to koliko predano radite svoj posao, i dalje postoji uverenje da onaj koji nije prisutan - ne može (tako lako) da napreduje u karijeri.

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>