• 1
 ≫ 

Kako Indija gradi industriju uzgoja bisera: Postoje oni pogrešne vrste

 ≫ 

Indijska vlada ohrabruje pecanje bisera kao deo svoje Plave revolucije

  • 1
Indija Kerala monsun poplava Foto: Tanjug/AP

Indijac Narendra Garva se pre šest godina suočio sa lošom finansijskom situacijom, kako je njegova malena knjižara u selu Renval u Radžastanu poslovala sa gubitkom. Kako Narenda izdržava svoju porodicu i njegov posao predstavlja glavni prihod, pokušao je preko interneta da pronađe izlaz iz svoje situacije. Prvobitno je počeo da uzgaja povrće iz flaša, ali je onda naišao na mnogo unosniji biznis - uzgoj bisera.

- Radžastan je suva oblast i ima probleme sa vodom.  U početku je bilo izazovno, ali sam odlučio da probam - priča Garva za BBC.

U divljini, formiranje bisera je retko, tako da je većina bisera koji se ovih dana prodaju od uzgajanih mekušaca, obično ostriga ili slatkovodnih dagnji.

- Moj prvi pokušaj je bio katastrofa - priča Indijac dodajući da mu je od 500 kupljenih dagnji preživelo samo 35.

Zato je odlučio da otputuje u Keralu, 2,700 kilometara dalje od svoje kuće, uzeo je svoju ušteđevinu i pozajmio novac kako bi došao do cifre od 200 dolara, onoliko koliko mu je trebalo za kupovinu mekušaca.

Takođe, upisao je petodnevni kurs na farmi bisera, gde je uvideo svoju grešku i naučio kako da uzgaja sedefe.

- Praćenje vode tokom perioda rasta je ključno za postizanje visokog kvaliteta i obima proizvoda - ističe Indijac.

Stopa preživljavanja njegovih dagnji ​​porasla je sa 30 na više od 70 posto kada se bolje upoznao sa procesom. Očekuje da će ove godine proizvesti oko 3,000 bisera, koje može da proda za između 400 i 900 rupija (5-11 dolara).

Podrška države

Indijska vlada ohrabruje pecanje bisera kao deo svoje Plave revolucije, plana za modernizaciju nacionalne ribarske industrije.

U okviru šeme, vlada plaća polovinu troškova za postavljanje ribnjaka za pecanje bisera, a do sada je Odeljenje za ribarstvo dalo finansijsku podršku za 232 ribnjaka za uzgoj bisera.

- Uzgoj bisera je jedan od najunosnijih poslova u akvakulturi i vlada ohrabruje farmere da se bave ovim uzgojem - navode iz Sekretarijata za morsko ribarstvo.

Međutim, nisu svi impresionirani porastom broja uzgajivača bisera.  Tako na primer, Gunjan Šah, koji je peta generacija u porodici, koja se bavi trgovinom bisera, istakao da je "kultura uzgoja bisera porasla u Indiji, ali da nisu baš dobrog kvaliteta".

- U Indiji se proizvodi mnogo bisera pogrešne vrste - dodaje.

Kako je naveo, ono što je zemlji potrebno, su uzgajivači morskih bisera, koji su ujedno i najvredniji na tržištu.

- Ukoliko želimo da se takmičimo sa Kinom, moramo to da unapredimo. Indijske ostrige su manje u odnosu na kineske koje proizvode velike bisere.

U svoju odbranu, vlada kaže da će trebati vremena da se izgradi konkurentan sektor uzgoja bisera.

- Plan je da se to poveća u naredne tri godine. Kada budemo u mogućnosti da uzgajamo dovoljno bisera za lokalnu potrošnju, onda možemo da se fokusiramo na izvoz - dodaje se.

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    10. septembar 2022 | 18:05

    Samo nek se hvale, kraljica je umrla ali kamenje iz krune naslednici nece vratiti... Sad kad cuju za bisere i to ce im oteti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>