• 0
 ≫ 

Ove svetske zemlje nude najbolje uslove digitalnim nomadima: I Hrvatska je među njima

 ≫ 

Nadomak Dubrovnika, ovog septembra se snimaju kadrovi za Netflix-ovu seriju "Vikings"

  • 0
Portugalija, Kosta Rika, Nemačka, Hrvatska

Foto: Pixabay/jconejo, richardmc

Od Kostarike i Bahama, preko Hrvatske i Grčke, pa do Portugala i Nemačke, zemlje se sada sve intenzivnije takmiče koja će privući i zadržati radnike na daljinu.

Svaka od njih želi da ugosti digitalne nomade, bez obzira na to što mnogi poslodavci traže povratak "u normalu".

Broj viza za rad na daljinu eksponencijalno je porastao od perioda pre pandemije, sa najmanje 30 zemalja koje su uvrstile takve programe od 2020, kako bi privukle one kojima posao omogućava da rade sa bilo kog mesta na planeti, prenosi Blumberg.

Konkurencija se non-stop zahuktava: još najmanje 12 zemalja, uključujući Kolumbiju, uskoro bi trebalo da uvede programe koji se tiču rada na daljinu. Samo prošle godine, bilo je 15,5 miliona američkih digitalnih nomada, što je više nego dvostruko u odnosu na 2019.

Iako se broj radnika sa "novim" nivoom fleksibilnosti sada smanjuje, verovatno će ostati znatno iznad nivoa pre pandemije.

Komšije ne gube vreme, ovako privlače radnike

Među brojnim svetskim zemljama koje nude radne vize ili neke vrste programa - specijalno namenjene digitalnim nomadima, našla se i jedna država iz našeg komšiluka, a to je Hrvatska.

Hrvatska tehnički ne nudi vizu, ali je 2021. godine digitalnim nomadima odobrila dozvolu za privremeni boravak - tako da mogu slobodno da rade u Hrvatskoj do 12 meseci.

Iako se boravišna dozvola ne može produžiti, iseljenici mogu podneti novi zahtev šest meseci nakon što im je prethodni istekao.

dubrovnik, vikings

Foto: Tonci Plazibat / Cropix / Profimedia

 

Digitalni nomadi moraju dostaviti dokaz o radu, potvrdu o poreklu iz matične zemlje, dokaz o zdravstvenom osiguranju, hrvatsku adresu stanovanja i dokaz o dovoljnim sredstvima u iznosu od 17.822,50 kuna (2.372 dolara) mesečno.

Iseljenici po dolasku dobijaju biometrijsku boravišnu kartu. Kako mogu da se prijave? Tako što će popuniti zahtev na zvaničnom sajtu za izdavanje dozvola za digitalne nomade ili se mogu obratiti hrvatskoj ambasadi/konzulatu.

Treba im 420 kuna za zahtev, 460 kuna za vizu i 310 kuna za biometrijsku boravišnu kartu. Vreme obrade podataka je od 15 do 60 dana.

Ostale atraktivne destinacije koje nude slične uslove kroz svoje programe jesu Antigva i Barbuda (Karibi), Argentina, Bahami, Barbados, Kajmanska ostrva, Kostarika, Dominika, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Meksiko, Portugal.

Dakle, Blumberg je u ovoj analizi, mimo Hrvatske, izdvojio još pet evropskih zemalja koje bi mogle biti interesantne radnicima na daljinu.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>