• 0

Kako je direktorka postavila jasne granice u poslovanju: Posle 19 časova nema mejlova

Lija Šuster Bir svojim zaposlenima daje dodatne dve nedelje odmora godišnje, kako tokom njih nema puno posla

  • 0
IT HUB, kancelarija, office, biznis, radni prostor,

Foto: Pixabay

Tokom svojih dvadesetih, Lija Šuster Bir (34) često je radila i po nekoliko časova duže od kraja smene. Njena radna nedelja sastojala se od 100 radnih sati u Goldman Saksu, posla u startap-u za socijalni uticaj u Bostonu, završavanju mastera na poslovnoj školi i žongliranja sa vannastavnim programima i stažiranjem piše Cnbc.

Ali, nekoliko meseci pred njen 30 rođendan, saopšteno joj je da boluje od retke forme Non-Hočkinovog limfoma. Prošla je kroz šest tura hemioterapija, a kada je otkrila kasnije te godine da se rak vratio, morala je da se podvrgne zračenju i transplantaciji matičnih ćelija, zbog čega je bila prinuđena da napravi pauzu od svog ubrzanog života i rada.

Kako joj se vraćala snaga, imala je vremena da razmisli o svom prethodnom načinu života.

- Nisam spavala godinama - rekla je Šusterova, uviđajući da je gurala sebe "do krajnjih granica psihe".

Nekoliko meseci nakon remisije, tačnije pre tri godine, osnovala je Alulu, onlajn tržište proizvoda koji pomažu sadašnjim i bivšim pacijentima sa rakom da kontrolišu simptome svog lečenja.

Prikupila je 2 miliona dolara za kompaniju, a sada vodi tim od tri osobe.

Čak i kao preduzetnica, Šuster-Birova je postavila jasne granice između posla i ostatka svog života. Evo nekih od pravila koje je primenila kako bi osigurala da niko ne radi od 5 do 22 sata, kao što je ona nekada radila.

Nakon 19 časova nije vam dozvoljeno da šaljete mejlove

Za početak, sprovela je teško zaustavljanje radnog dana u 19 časova.

- Nakon 19 časova nije vam dozvoljeno da šaljete mejlove ili da organizujete sastanke na poslu - objašnjava mlada žena, koja započinje posao oko 10 ujutru i završava ga u 19 časova.

laptop

Foto: Shutterstock

Ukoliko neki od zaposlenih moraju da ostanu do kasno na poslu, dužni su da mejlove zakažu za sutradan, počev od 8 časova.

- Donela sam ovu odluku kako bih mogla da spavam noću, a ne da se bavim mejlovima - objašnjava Lija i kaže da ovakav sistem sjajno funkioniše.

- Isto pravilo važi i za vikende - dodaje.

Kolektivni odmor

Pored toga što svaki zaposleni na platformi Alula ima 20 dana godišnjeg odmora i neograničene dane bolovanja, kompanija takođe ide i na kolektivni odmor jednom godišnje.

Kao jednokratnu politiku, Lija je svakom zaposlenom u Aluli dala dodatnu nedelju dana odmora u maju. Kompanija se takođe zatvara za poslednju nedelju avgusta i poslednju nedelju decembra svake godine.

- Naš ludi, globalizovani, hiperaktivni svet se zaista smiruje te nedelje. Dakle, većina ljudi uzima odmor tokom tih nedelja. I moja misao je bila, zašto bi trošio svoje dane tokom tih nedelja? Zašto jednostavno ne zatvorimo posao da bismo to podržali? - objašnjava ova preduzetnica.

Video: Daniel Akerman meri sreću i zadovoljstvo radnika: Ovako će izgledati Balkan u narednih 5 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>