• 1

"IT nisu samo programeri koji prave startap u garaži": Kako do posla ako ste iz non-tech branše?

Izvoz srpskog IT-ja je lani iznosio 1,5 milijardi dolara, što dovoljno govori o potencijalu te industrije

  • 1
It posao Foto: Telegraf.rs

Koliko puta ste poželeli da radite u uspešnoj i perspektivnoj IT kompaniji, ali ste odustali jer niste kvalifikovani za inženjera, developera, programera?

Mnogi se "povuku" pred tim izazovom, misleći da ne pripadaju IT eko sistemu. Ipak, danas smo na najvećoj regionalnoj konferenciji o inovacijama - SPLET Tech, gde je i Telegraf Biznis medijski pokrovitelj, imali priliku da sagledamo stvari iz drugačije perspektive.

Naime, u MTS Dvorani je, sa početkom u 10 časova, "led probio" panel Kako do posla u IT-ju?, gde je fokus bio upravo na talentima koji dolaze iz non-tech industrija.

Konferencija se održava uz podršku USAID-a, Inicijative "Digitalna Srbija" i ICT HUB-a, a ključni projekti su "Preduzmi ideju" i "Srbija Inovira".

Suština pomenutog panela, koji je samo jedan u nizu zanimljivih i aktuelnih, jeste da nijedna uspešna IT kompanija ne može da se zasniva samo na IT ulogama.

Drugim rečima, kako je konstatovano na panelu, "startap treba posmatrati kao svaku drugu kompaniju, a ne isključivo kao podvig dva mlada momka-programera, koji kreiraju u garaži ili podrumu svoje kuće".

it mts dvorana Foto: Telegraf.rs

Tu dolazimo do još jedne bitne instance, a to je da treba srušiti mit da IT startap pokreću samo muškarci. Kako je rečeno, 20% žena su osnivači startapa, i sve je više programerki, kako u svetu, tako i kod nas.

Osim toga, sama industrija je sve primamljivija ljudima koji ne pripadaju IT svetu po svom profesionalnom opredeljenju. Zašto? Upravo zbog šansi koje nudi, dobrih uslova, plata, usavršavanja.

Lani je izvoz domaćeg IT-ja iznosio čak 1,5 milijardi dolara, a za ovu godinu su prognoze da će dostići 2 milijarde USD.

Zaključak je da ne morate biti programer da biste radili u IT firmi. Svakom uspešnom timu su potrebni i pravnici, i ekonomisti, i kreativci, marketinški stručnjaci koji će plasirati ideje, ljudi zaduženi za PR kompanije, administraciju, organizaciju.

"Raditi u IT kompaniji ne znači samo pisati kodove", istakla je Ljuba Ivanović, jedan od predavača.

I naposletku, da li ste znali da gotovo dve trećine osnivača startapa dolazi iz non-tech oblasti? Multidisciplinarnost se neretko pokazuje kao jedan od ključnih faktora uspeha u startapima i IT kompanijama.

Upravo zato je tim projekta "Preduzmi ideju", u saradnji sa Infostud grupom, kreirao vodič "Kako do posla u IT-u?", namenjen onima koji svoja znanja i veštine žele da prenesu u ovu industriju.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sladja

    12. oktobar 2022 | 12:31

    I ja bih radila u uspesnoj kompaniji, ali ne znam kako. Imam ogromno iskustvo, puno napisanih programa u besperspektivnoj firmi. Programi su napisani u programskom jeziku koji je odavno zastareo. Sve sam sama projektovala i napisala pa po potrebi mogu to i napisati u neki noviji programski jezik. Programi funkcionisu besprekorno, ali u mojoj firmi za mene nema mesta, ekcel tabele su u modi. Svi su postali programeri, i ako to nije programiranje vec popunjavanje tabela.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>