• 1
 ≫ 

"Preduzetništvo je sloboda za ženu": U Srbiji 31% firmi vode dame, može li taj broj da poraste?

 ≫ 

Skoro svi lideri malih preduzeća zabrinuti su zbog inflacije i ekonomske neizvesnosti, a žene je potrebno dodatno osnažiti jer muškarci i dalje dominiraju na vrhovnim pozicijama

  • 1
Visa panel Foto: Telegraf.rs

Ako mislite da je u današnje vreme vrlo izazovno i riskantno uploviti u preduzetničke vode - u pravu ste. S druge strane, oni koji su to već učinili, nikada se više ne bi odrekli te privilegije.

Da, slobodno možemo reći da je to mesto za najhrabrije. Ženama preduzetnicama ide dodatni naklon, jer je zakon biznisa još uvek više na strani jačeg pola.

Ali, i to se menja. I to uspešno.

Projekat She's Next, koji podržava kompanija Visa, jedan je od onih čiji je cilj pružanje podrške upravo ženama u biznisu, i danas je tim povodom u Beogradu upriličen događaj koji je okupio značajan broj dama.

Paneli su osmišljeni tako da poznate dame - preduzetnice, svojom pričom i iskustvom osnaže i podstaknu druge žene da se upuste u poslovne izazove, da budu samostalne, da budu lideri.

Podsetićemo vas i na to da je u svetu tek svaki četvrti lider - žena. Jedno istraživanje je pokazalo da na svakih 100 muškaraca koji su napredovali do menadžerske pozicije, ima samo 87 žena istog statusa.

Stoga su ovakve inicijative posebno važne.

Moderator na događaju u mts Dvorani bila je Jovana Tufegdžić, menadžerka korporativnih komunikacija kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, a njene gošće na bini bile su Svetlana Drinjaković, Branislava Simanić iz Privredne komore Srbije, Tatjana Mamula Nikolić iz Udruženja poslovnih žena Srbije, zatim Milica Ličina Čalija, Marija Kilibarda, Aleksandra Bezmarević. 

Svaka od njih podelila je sa mnogobrojnom publikom svoja iskustva o započinjanju i razvijanju biznisa, a Simanić je, ispred PKS, istakla da je u Srbiji trenutno 31% preduzeća u vlasništvu žena. 

- Žensko preduzetništvo je snaga naše ekonomije. Pre nekoliko godina je usvojena i Strategija za razvoj malih i srednjih preduzeća, i sve je veći broj žena koje ulaze u preduzetništvo. Nekada je to bilo iz nužde, a danas svesno započinju svoj posao. S druge strane, postoji sistemska podrška koja im daje vetar u leđa. U PKS je pre četiri godine formirana i sekcija za žene preduzetnice, gde mogu da dobiju besplatnu pomoć, u vidu B2B sastanaka, edukacije, digitalizacije, promocije na sajmovima - istakla je Branislava Simanić.

Visa Foto: Telegraf.rs

Kako je dalje istakla, od 1. juna u Srbiji se vodi i rodno senzitivna statistika o tome koliki je broj žena preduzetnica, što ranije nije bilo jasno precizirano.

Svakako, Simanić kaže da postoji još dosta prostora za korišćenje dostupnih resursa, ali da je mnogo bolje nego ranije. Njena poruka svim ženama preduzetnicama glasi:

"Ako plan ne uspeva, promenite ga. Ali nemojte menjati cilj." 

Visa Foto: Telegraf.rs

Tatjana Mamula Nikolić iz UPŽS naglasila je da to udruženje postoji 24 godine, okuplja više od 300 žena, i da je vremenom podržalo čak sedam lokalnih udruženja.

- Ove godine je rađen i pičing za startape i poslovne anđele, stalno napredujemo, a na tom putu zajedništvo je od presudne važnosti. Radimo monitoringe, podkaste, digitalno se transformišemo, i kruna svega je nagrada Cvet uspeha za ženu zmaja, koju dodeljujemo od 2007. - kaže Mamula.

Naglašava da se sve žene preduzetnice iz Udruženja međusobno podržavaju, i da su neke čak nastavile da razvijaju svoje biznise u inostranstvu. 

Šta vas vodi ka uspehu? 

Prema najnovijem izveštaju Visa Canada, skoro svi lideri malih preduzeća zabrinuti su zbog inflacije (87%) i ekonomske neizvesnosti (82%). Studija je pokazala i da mali biznisi u vlasništvu žena pretpostavljaju niži rast (2,5%) za 2022. godinu, u poređenju sa 6% za sva preduzeća, te ostaju manje profitabilni (62%) u poređenju sa 70% preduzeća u celini.

Razumljivo, aktuelna kriza budi posebne emocije i dileme, ali, nekima je upravo to podstrek. Sve dame na današnjem skupu su se saglasile da je početni kapital i dalje najveća prepreka za započinjanje biznisa, ali... Istakle su i neke vrlo važne smernice koje vam mogu značiti, ako odlučite da budete "sama svoja gazdarica". 

  • Za održiv eko sistem ženskog preduzetništva, potrebno je edukovati oba pola
  • Treba naći inspiraciju i motiv
  • Najvažnija investicija je znanje, pre svega o marketingu i prodaji
  • Nijedan biznis ne dolazi sa "instant" rezultatima, potrebno je strpljenje
  • Majkama preduzetnicama je potrebna dodatna pomoć, pre svega moralna podrška
  • Ideja koju imate mora biti održiva i po potrebi modifikovana u skladu sa tržištem na kojem je plasirate
  • Važno je izaći iz zone komfora
  • Godine nisu prepreka
  • Ako želite da budete dobar menadžer, morate da imate široki znanje
  • "Preduzetništvo je sloboda za ženu"

Visa Foto: Telegraf.rs

She's Next je dugoročan projekat, koji okuplja čak 4.769 žena u svojoj zajednici. Kako je rečeno, ovo je tek prvo okupljanje u nizu. I ne zaboravite, 19. novembra je Međunarodni dan preduzetnica. Možda taj datum uskoro bude i vaš praznik.

Video: Da li možete da budete savršen roditelj i radnik u zemlji gde jedna plata nije dovoljna za porodicu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    31. oktobar 2022 | 20:14

    Збунили сте се - на Западу не постоји "жена", већ "особа са менструацијом". А шта са осталим половима/родовима?...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>