• 0
 ≫ 

Skoro 92% naših mama želi hibridni rad: Izostaje podrška na poslu, pogoršava se mentalno zdravlje

 ≫ 

Reč je o režimu rada kada 2-3 puta nedeljno odlazite u ofis, a ostatak nedelje ste od kuće

  • 0
mama i dete Foto: Shutterstock.com

S obzirom na to kako je danas, čini se više nego ikada, izazovno graditi i porodicu i karijeru, postavlja se otvoreno pitanje - svuda u svetu - da li bi hibridni rad bio "spas" za zaposlene mame?

Prema podacima "Harris Poll", američke istraživačke kompanije, u 2022. je kod 42 odsto zaposlenih mama zabeleženo stanje anksioznosti/depresije, a kod njih 33% mentalno zdravlje se pogoršalo.

Dodatno, čak 40 odsto mama koje rade reklo je da oseća kako se njihovo mentalno zdravlje neće vratiti u stanje kakvo je bilo pre pandemije. Ono što je posebno obeshrabrujuće, jeste da 72% ne oseća podršku na poslu.

Četiri mame iz Srbije su pre neki dan otkrile za Telegraf Biznis da li im i koliko znači hibridni režim rada, pri čemu kao glavne benefite navode sledeće:

  • Više vremena provedenog sa decom
  • Ušteda vremena koje "gube" u prevozu
  • Ušteda novca (hrana na poslu, prevoz...)
  • Ostajanje sa decom kod kuće kada su bolesna
  • Više vremena za sebe i održavanje kuće

U anketi smo vas pitali kakav je vaš stav o ovom pitanju, tj. da li biste želele da radite hibridno, ako vam priroda posla to dozvoljava: 91.85 odsto žena je odgovorilo potvrdno, dok svega 8.15 odsto zaposlenih mama želi da ide u ofis svaki dan.

telegraf anketa Printskrin: Telegraf.rs

Dodatni problem za zaposlene mame je i ako nemaju kome da ostave decu, ili vrtići ne rade dovoljno dugo. Javila nam se mama iz Pančeva, zaposlena u Beogradu, koja kaže da se "ne seća" kada je ona uzela dete iz obdaništa.

- Živim u Pančevu, radim u Beogradu, i svaki dan je "borba". Nekad sam radila od 9 do 17h, ali sam sada od 8 do 16h, kako bih barem malo bila sa decom u toku dana. A čak i tako, ne stižem po njih u vrtić jer tamo vrtići rade do 16.30h. Retko koja zaposlena mama radi van Pančeva, i uglavnom je radno vreme kraće, pa uspevaju da se organizuju - priča nam B. O. i dodaje:

"Pritom, vaspitačice vas neretko gledaju popreko kada dođete u 5 do 12, kao da ste vi krivi".

U tom kontekstu treba reći i kako je jedan od najvećih problema koji muči zaposlene mame "osećaj krivice". Kažu da je najveći izazov nositi se sa krivicom koju ima svaka zaposlena majka, a osećaj se javlja zato što ostavlja dete negde/nekome, provodi manje vremena sa njim i propušta mnoge trenutke majčinstva.

U međuvremenu nam je pisala i jedna mama iz IT sveta i prenela svoje iskustvo:

- Meni je super hibridni način rada, što većina IT kompanija i ima, gde nije definisano kojim danima ni koliko dana u nedelji se dolazi u kancelariju, nego zaposleni sami izbalansiraju u toku meseca koliko su u kancelariji, a koliko od kuće. Jednostavno, nekada su poslovne obaveze takve da nema potrebe da se dolazi u kancelariju i po dve nedelje, jer svako pojedinačno ima neke sitne zadatke koje završava. A onda se desi da nekada moraš u kancelariju svih 5 radnih dana, jer je veći obim posla u pitanju, pa ti je lakše da se sinhronizujes sa kolegama uživo nego onlajn - kaže nam M. B. (35).

Dete igra mama tata kreativnost Foto: Shutterstock

Dodaje i da je poražavajuće što neke kompanije još uvek ne prepoznaju i svoj benefit u remote ili hibridnom načinu rada.

- Dok, s druge strane, Zakon o radu ne prepoznaje hibridni način rada, pa većina kompanija koja tako radi, suštinski krši zakon - ističe dalje M. B.

Ipak, kaže i da "nažalost ima kompanija, kao što je njena, gde HR ne shvata IT tržište".

- Doduše, s obzirom na uspešnost te branše, ljudi ako vide da nam jednom poslu nemaju benefite, očas posla nađu drugo radno mestu u IT-ju, projekat ili firmu koja prepoznaje njihove potrebe. Ja bih, recimo, visinu plate menjala za rad od kuće, gde bih mogla više da budem sa decom - dodaje naša sagovornica.

Ne treba zanemariti ni rezultat studije Američkog udruženja psihologa, koje pokazuje da su "zaposlene majke obično zdravije i srećnije od majki koje ostaju kod kuće, sve dok deca ne krenu u školu".

Ako imate slična iskustva, pišite nam u komentarima.

Video: Dolores je mama i preduzetnica: Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>