• 0

Aflek i Dejmon osnivaju kompaniju: "Film ne čine samo zvezde, već i montažeri, kostimografi..."

Glumci smatraju da su ovi radnici na filmu veoma slabo plaćeni, te da zaslužuju više...

  • 0
Ben Aflek Met Dejmon Matt Damon Jodie Comer Ben Affleck Ben Aflek (levo) i Met Dejmon / Foto: Tanjug/AP

Ben Aflek i Met Dejmon, zvezde Holivuda i dvojica najboljih prijatelja, osnivaju sopstvenu produkcijsku kuću koja obećava da će kreativce staviti na prvo mesto - između ostalog, i u smislu manje birokratije, a više novca dugoročno.

Glumci koji zajedno imaju tri Oskara i koji svoj talenat godinama pokazuju kroz razne uloge A produkcije, takođe su i napisali scenarije za razne filmove, odnosno obreli se kao režiseri.

U nedelju su objavili da lansiraju "Artists’ Equity", a ideja koja stoji iza nove američke kompanije je da ugosti i pruži šansu svim ljudima u filmskoj i TV industriji - ali, umesto da plaćaju unapred, "odužiće se" delom profita.

Nekada, pre striminga, to je bila "norma" šoubiznisa. Glumci, reditelji i drugi ljudi vezani za film, često bi imali ugovorno pravo na gotovinu, na osnovu činjenice kako je nešto "prošlo" na blagajnama bioskopa.

Ako bi film vremenom doživeo sunovrat, ne biste bili "osuđeni" samo na jednokratnu isplatu. To je ono što Ben Aflek i Met Dejmon sada žele da vrate.

Žele da se povrati deo te vrednosti i da se sredstva podele na pravičniji način. Drugim rečima, novac ne bi išao samo scenaristima, rediteljima i zvezdama filma, već i kinematografima, montažerima, kostimografima i drugim ključnim umetnicima koji su, po mišljenju dvojice glumica, veoma slabo plaćeni.

"Artists' Equity" takođe ima za cilj da uradi ono što veliki studiji ne mogu: da se skloni sa puta i dozvoli kreativcima da imaju stvarno vlasništvo/kontrolu nad svojom vizijom, bez uplitanja politika koje imaju tendenciju da ometaju produkciju, a ponekad i - fatalno.

Met i Ben su obezbedili najmanje 100 miliona dolara početnog finansiranja od investicione kompanije "RedBird Capital Partners", piše tmz.com. Osim toga, tu je i "skrivena" količina novca koju daju iz svog džepa.

Video: Iva Branković: Kako i koliko izbor partnera utiče na uspeh na poslu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>