• 0
 ≫ 

Nova godina, nova pravila: Neko bi se radovao ovoj odluci, ali ne i "ušuškani" radnici

 ≫ 

"Snap" je poslednja u nizu kompanija koja je ozvaničila da vraća zaposlene u kancelarije

  • 0
Snapchat, snepčet, novogodišnja jelka

Foto: Shutterstock

Direktor kompanije "Snap", Evan Tomas Špigel (32), koji je 2015. proglašen za najmlađeg milijardera na svetu, rešio je da "vrati" zaposlene za sto.

Amerikanac iz Los Anđelesa, koji prema pisanju Forbsa u 2022. ima neto vrednost od 2,6 milijardi dolara, rekao je radnicima kako očekuje njihovo prisustvo u kancelarijama 80% vremena, počevši od februara.

Drugim rečima, dolaziće na posao četiri radna dana, dok će peti dan moći da rade na daljinu (od kuće). Ovo, zapravo, nije tako pozitivna vest za zaposlene u "Snap"-u, koji su se prilično "ušuškali", jer nisu imali obavezu da dolaze na posao.

Otkako je krenuo period korone, mnogi tehnološki giganti su uveli praktično trajni rad od kuće, za one koji to žele. Konkretno "Snap" je, u jeku krize, rekao da će u kancelarije dolaziti samo minimalni broj radnika, neophodnih za funkcionisanje firme i njenog sistema.

"Verujem da će nam kolektivno provođenje vremena pomoći da ostvarimo puni potencijal", napisao je Špigel radnicima, prema dopisu koji je pregledao Blumberg. "To znači, u proseku, četiri ili više dana nedeljno u kancelariji za zaposlene sa punim radnim vremenom", rekao je u nastavku ovaj mladi CEO.

Ipak, naveo je da će postojati izvesna fleksibilnost, npr u pogledu sastanaka sa klijentima, koji će se računati kao vreme provedeno u kancelariji.

posao, kanc

Foto: shutterstock.com

Snap je, inače, u avgustu otpustio 20% svoje radne snage i smanjio projekte za koje smatra da neće pomoći rastu prihoda ili tehnologiji proširene stvarnosti.

Kompanija nije uspela da poveća svoj prihod tako brzo kako se očekivalo jer su trgovci smanjili svoje budžete za oglašavanje. Ovim potezom - vraćanjem ljudi u kancelarije - Špigel se nada da će "Snap" krenuti da raste ponovo.

"Snap" je ujedno i poslednja u nizu kompanija koja je ozvaničila da vraća zaposlene u kancelarije, nakon što su kovid-19 mere ublažene. Epl je, recimo, zatražio od radnika da budu u ofisu tri dana u nedelji, počevši od septembra.

Isto zahteva i Ilon Mask, koji je rekao: "Ili dolazite na posao i angažujte se više ili uzmite otpremnine".

Doduše, neki poslodavci nailaze na izazove, jer radnici negoduju po pitanju vraćanja na posao.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>