• 0

Izuzev IT branše, mladi u Srbiji najviše biraju ove 3 profesije: Da li ste iznenađeni?

Oblasti koje su najčešće dostupne za mlade, nisu u skladu sa interesovanjima i oblastima za koje su oni zainteresovani

  • 0
Dve devojke, psihoterapija, psiholog, psihijatar Foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko godina mladi pokazuju veliko interesovanje za upis na fakultete, ali pitanje je da li zaista imaju priliku da se zaposle nakon studija ili da pronađu praksu.

Podaci sajta Startuj.com koji je deo Infostuda, jasno pokazuju da u ponudi ima znatno manje oglasa za prvi posao i prakse, nego što ima svršenih studenata u Srbiji.

Duplo više diplomaca nego prilika za prvi posao

U periodu od januara do oktobra na sajtu Startuj.com ukupno je objavljeno 1.387 oglasa za prakse, dok je fakultete i visoke škole, prema Republičkom zavodu za statistiku, upisalo čak 243.730 studenata.

Sa druge strane, ukupno je postavljeno 18.183 oglasa za prvi posao, a samo tokom 2021. diplomiralo je više od 39.000 studenata, što ukazuje na disbalans broja studenata i otvorenih "junior" pozicija i praksi.

Pored toga, na osnovu dobijenih rezultata sa ovog sajta, vidi se da postoji velika razlika u broju praksi i prvih poslova po gradovima.

Beograd ima najveći broj oglasa mesečno, više od 1.000 za prve poslove i oko 90% konkursa mesečno za prakse. Drugo mesto po brojnosti zauzima Novi Sad sa oko 100 oglasa za prve poslove i oko 12 za prakse na mesečnom nivou. Nakon toga idu Pančevo, Subotica i Zrenjanin, sa znatno manje oglasa za prve poslove i prakse za mlade.

Kada se pogledaju podaci o upisu po gradovima, najviše studenata upisano je na Univerzitetu u Beogradu, potom u Novom Sadu, a treće mesto po brojnosti zauzimaju Niš i Kragujevac.

studenti faklultet Foto: Shutterstock

IT prkosi trendu: 800 evra za početnike

Posmatrajući broj upisa tokom 2022. godine, studenti pokazuju najveće interesovanje za oblasti kao što su: psihologija, engleski jezik, potom medicina, stomatologija, farmacija, IT, prava, ekonomija, arhitektura i grafički dizajn.

Takođe, analiza Startuj.com-a potvrđuje da broj studenata koji želi da studira navedene oblasti znatno premašuje broj mesta koja su dostupna na fakultetima.

Tako se tri studenta bore za jedno mesto na psihologiji, grafičkom dizajnu i stomatologiji, dok se iz oblasti medicine, engleskog jezika i arhitekture nadmeću dva studenta za jedno mesto.

Uočava se i da su na listi omiljenih studija budućim brucošima sledeće škole: Fakultet organizacionih nauka, Fakultet političkih nauka, Mašinski, Građevinski, Saobraćajni, Veterinarski, Hemijski i Geodetski fakultet, na kojima se prijavilo znatno više studenata nego što ima mesta.

Sa druge strane podaci sajta Startuj.com ukazuju da su najčešće dostupne oblasti za prvi posao:

1. Trgovina i prodaja

2. Administracija

3. Ugostiteljstvo

4. Magacin

Uzimajući sve to u obzir, nameće se zaključak da oblasti koje su najčešće dostupne za mlade, nisu u skladu sa interesovanjima i oblastima za koje su oni zainteresovani.

Specifično je što su IT zanimanja i dalje deficitarna, iako broj studenata raste u ovoj oblasti i ti stručnjaci znatno lakše pronalaze prve poslove i prakse. Istovremeno, plate u IT industriji za početnike premašuju prosek plata na juniorskim pozicijama u ostalim oblastima, što potvrđuju i podaci sajta HelloWorld.rs: IT juniori u proseku zarađuju 800 evra.

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>