• 1

Radi 7 dana bez pauze, poslodavac joj čuva pasoš: Priča kućne pomoćnice otkriva surovost Katara

Procenjuje se da u Kataru ima oko 160.000 stranih radnika, prema podacima katarske Uprave za planiranje i statistiku za 2021. godinu

  • 1
Najtraženija zanimanja Foto: Shutterstock

Katar je proteklih nekoliko nedelja u jeku pažnje usled Svetskog prvenstva u fudbalu, ali i bezbroj tema koje ono sa sobom donosi, poput cena hrane i pića, ali i za pojedine novinare - uslova rada u ovoj arapskoj zemlji.

Procenjuje se da u Kataru ima oko 160.000 stranih radnika, prema podacima katarske Uprave za planiranje i statistiku za 2021., a sve do 2017. godine nije postojao jasan Zakon o domaćim radnicima koji ograničava radno vreme na 10 sati dnevno, i zahteva dnevne pauze, nedeljni slobodan dan i plaćene praznike. Tri godine kasnije definisana je minimalna plata i omogućeno je zaposlenima da napuste zemlju bez traženja dozvole.

Međutim, Amnesti internešenel kaže da ovi zakoni nisu pravilno primenjeni, te da je uvredljivo i ponižavajuće postupanje prema zaposlenima i dalje prisutno.

Britanski javni servis (BBC) razgovarao je sa dve kućne pomoćnice, Gledis (pravo ime poznato redakciji), koja radi u jednoj elitnoj porodici, i Altea (takođe ime poznato redakciji), koja radi za kraljevsku porodicu. Ovo su njihove priče.

"Pasoš mi čuva poslodavac"

Gledis radi od 8 do 23 sata sedam sati nedeljno. U opisu posla joj je čišćenje, pomoć oko pripreme hrane i briga o deci. Jede ono što ostane od porodičnog obroka, i priča za Bi-Bi-Si da nije imala ni dan slobodnog u prethodnih 18 meseci.

- Viče na mene svaki dan - priča žena sa Filipina o svom poslodavcu.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, zaposleni stranci do skoro nisu mogli da promene posao ili napuste zemlju bez dozvole svog poslodavca. Pod nadzorom, Katar je počeo da uvodi reforme, ali Amnesti internešenel kaže da one nisu uspele da okončaju obrazac zlostavljanja sa kojima se suočavaju radnici.

Primera radi, Gledisin poslodavac je držao njen pasoš sprećavajući je da ode bez njene dozvole. Ipak ona i dalje smatra da je srećnica. Kako navodi, barem joj je dozvoljeno da zadrži telefon, za razliku od slučajeva nekih drugih stranih sobarica. Takođe, nije fizički zlostavljana. U Kataru se to prečesto dešava, kaže ona.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg želi da ostane na svom sadašnjem poslu, smatra da je malo verovatno da će u njenim godinama dobiti bolji. Ona zarađuje 1.500 rijala mesečno (nešto manje od 46.000 dinara) i sve to šalje kući da bi izdržavala svoju porodicu.

Čišćenje, venecijaneri, prozor Foto: Shutterstock

Cena koju plaćaju

Priča sobarice Altee, zaposlene u vladajućoj kraljevskoj porodici Al Tani, je nešto "srećnija". Iako se prema njoj dobro ponašaju, i dalje nema slobodan dan, što bi svi radnici sada trebali po novim pravilima.

Ipak to je cena koju plaća da bi mogla da izdržava svoju porodicu.

Za Bi-Bi-Si objašnjava da su joj poslodavci dali iPhone, odeću, nakit i cipele kakve nije mogla da priušti kod kuće na Filipinima.

Sobarice imaju svoje spavaće sobe i zajedničku kuhinju. Sluškinje koje Altea vidi na TikToku i Fejsbuku kako mole za hranu i da ih neko spase, nisu te sreće.

- Stalno gledam te video snimke na mreži, zbog čega se osećam tako srećno - kaže ona i dodaje: "Za mene svaki dan izgleda kao bajka".

Dan joj obično počinje u 6.30 ujutro, kada osoblje priprema doručak za porodicu. Altea jede kada porodica završi. Nakon raščišćavanja, čiste sobe i pripremaju sve za ručak.

- To je lak posao jer nas ima mnogo - priča Altea.

Sluškinje se odmaraju u svojim sobama između 15 i 18 časova, a zatim se pripremaju za večeru. Kada se večera završi, Altei se završava radni dan i slobodna je da napusti imanje ako želi.

Žena u službi koja povezuje strane radnice sa porodicama otkriva za Bi-Bi-Si da kraljevska porodica ipak ima specifične zahteve.

- Devojke poslate da rade za katarsku kraljevsku porodicu imaju između 24 i 35 godina i veoma su lepe - ispričala je Morales.

Neki članovi kraljevskog osoblja žalili su se nakon što su napustili zemlju. Pre tri godine, tri britanska i američka radnika - telohranitelj, lični trener i privatni učitelj - tužila su emirovu sestru i njenog muža, u Njujorku, navodeći da su bili prisiljeni da rade bez da im se uračunaju prekovremeni sati. Par je negirao optužbe i nagodio se bez ikakvog priznanja odgovornosti.

Bi-Bi-Si je zatražio komentar od katarske kraljevske porodice i katarske ambasade u Londonu, ali nije dobio odgovor.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    10. decembar 2022 | 11:22

    То је стара енглеска мудрост. Посебно у Јужној Америци при скупљању каучука... распитајте се мало - људи су били у дужничком ропству, какви пасоши...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>