• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kraća radna nedelja se zahuktava: Neki zaposleni, ipak, žele 5 radnih dana, a vi? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ipak, treba podvući da skraćivanje radne nedelje na četiri dana nije dobra opcija za svaku kompaniju

  • 6
posao, kancelarija

Foto: shutterstock.com

Ideja o četvorodnevnoj ili tzv. kraćoj radnoj nedelji, sve više uzima zamah širom sveta – a veliku zahvalnost "duguje" radu na daljinu koji je doživeo bum tokom pandemije kovida-19.

Nedavna studija 4 Day Week Global, neprofitne grupe koja je sprovodila četvorodnevne pilot programe u nekoliko zemalja, pokazala je da su zaposleni izrazili zadovoljstvo svojom ukupnom produktivnošću i učinkom.

- Ideja o smanjenju radnog vremena postoji već neko vreme - rekla je Šarlot Lokhart, osnivač i izvršni direktor kompanije 4 Day Week Global. "Međutim, sada je to stvarno. Imamo hiljade kompanija širom sveta koje, zapravo, na ovaj ili onaj način skraćuju radno vreme".

Ipak, treba podvući da skraćivanje radne nedelje na četiri dana nije dobra opcija za svaku kompaniju, piše CNBC.

Alter Agents, kompanija za istraživanje tržišta, sa sedištem u Los Anđelesu, otkrila je da to ne odgovara njihovim zaposlenima.

- Ono što se desilo posle 10 nedelja je da su naši najvredniji pokazatelji, a to su zdravlje zaposlenih i mentalno zdravlje, opali u našoj anketi [pre i posle] - rekla je Rebeka Bruks, izvršna direktorka kompanije, i dodala:

"Postoji mnogo razloga za to, ali na kraju, cilj je bio da olakšamo život našim zaposlenima, a mi smo ga dodatno zakomplikovali".

Telegraf Biznis se više puta bavio ovom temom, a prema poslednjim informacijama, ovo su najbolje zemlje za sve koji žele da rade 4 dana nedeljno.

Da li radna nedelja treba da ima 4 dana, uz isti broj radnih sati dnevno (8)?

Glasajte

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    13. decembar 2022 | 15:14

    Ja do 15 januara imam samo tri slobodna dana. Radim u jednom marketu kao magacioner na jugu Srbije,a plata mi je 50.000 din. Ovako kada nema praznika samo mi je nedelja slobodna.

  • Nfntn

    13. decembar 2022 | 13:17

    Vic dan 7/24h

  • L

    13. decembar 2022 | 14:18

    Ja na 7/7, a vi kako te?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>