• 0

Šta se menja za programere: Da li ih čeka dobar ili loš period?

Više od 900 tehnoloških kompanija je samo u 2022. otpustilo 143.500 zaposlenih

  • 0
posao, programer Foto: Freepik

Poslednjih nedelja svedoci smo masovnih otpuštanja u tehnološkom sektoru, a tom "trendu" su se priklonile najveće kompanije: Tviter, Meta, Amazon...

Više od 900 tehnoloških kompanija je samo u 2022. otpustilo 143.500 zaposlenih, prema podacima Layoffs.fyi, koji prati otpuštanja u tehnološkom sektoru od 2020. Vodeće tehnološke kompanije su počele da smanjuju svoju radnu snagu još od vrhunca pandemije.

Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, otpustila je više od 11.000 zaposlenih, a Amazon je u novembru počeo da otpušta više od 10.000 zaposlenih. Neki stručnjaci vide ove poteze kao samokorekciju, zbog prethodnog "pumpanja" radne snage, stvorenog tokom pandemije.

Ipak, vlada mišljenje da je programerima "uvek lako" da nađu posao. Da li je baš tako?

U suštini - da. Ništa se značajno nije promenilo u tom pogledu, barem prema pisanju BBC, koji kaže da se "vešt stručni kadar i dalje traži, uprkos posrnuću industrije".

Ipak, nisu sve oblasti programiranja i IT sveta jednako zastupljene, a trenutno je fokus na klaudu.

Korišćenje tehnologije oblaka podrazumeva prebacivanje skladištenja i obrade podataka na treću stranu kao što su Amazonov AWS ili Majkrosoftov Azure. S druge strane automatizacija, u ovom slučaju, znači pravljenje softvera koji pojednostavljuje intenzivan rad, kao što je obrada papirologije.

Do novembra, programer Jaydeep Vacchani je pronašao "savršeno rešenje" u sherpa°, tehnološkoj firmi koja radi samo na daljinu, a koja klijentima nudi način da obezbede dokumentaciju za putnu vizu - onlajn.

- Volim da radim u kompaniji koja je fokusirana na korisničko iskustvo, posebno kada je u pitanju proizvod sa kojim se mogu povezati, pošto sam i ja imao izazov, pokušavajući da dobijem adekvatne papire za vizu kada sam se preselio u Kanadu iz Indije - kaže gospodin Vacchani, koji radi u timu za automatizaciju.

Kaže da ga "ovaj talas velikih otpuštanja nije uznemirio", jer je svestan da vlada potražnja za veštinama koje poseduje, a to su: kodiranje u Javascript jeziku i upravljanje infrastrukturom za proizvode i podatke smeštene u oblaku.

Programer dizajner rad od kuće, racunar Foto: Shutterstock

Kada Aleks Gogan, potpredsednik za inženjering u firmi sherpa°, traži kvalifikovane kandidate za posao programera softvera, on traži "one koji uživaju u kreativnom i timskom radu".

Gogan kaže da se danas traže specijalisti koji se mogu fokusirati na rast kompanije i koji mogu da budu "mentori", drugima kojima je potrebna pomoć. Pravo je vreme za zapošljavanje radnika sa takvim veštinama, piše dalje britanski javni servis.

Samo u SAD, oglasi za posao za digitalne radne uloge porasle su za 24% između 2018. i 2021. godine, što je dovelo do povećanja oglasa za inženjere podataka za 116%. Ono što bi se, takođe, moglo promeniti u narednim mesecima je "efekat talasanja", nastao od buma rada na daljinu tokom korone.

Prema nedavnom izveštaju Delojta, većina pripadnika generacije Z (75%) i milenijalaca (76%) bi radije kombinovala posao kod kuće sa kancelarijskim radom, ili bi radila puno radno vreme od kuće.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>