• 1

Naši susedi sve atraktivniji strancima: Izdali više od 100.000 dozvola za rad samo u 2022.

Mahom se traže radnici za turizam, ugostiteljstvo, građevinu...

  • 1
Hrvatska, Split, novac, evri Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Hrvatska je ove godine izdala više od 100.000 radnih dozvola stranim radnicima, a uzrok toga su velike demografske promene kroz koje prolazi - pre svega odliv domaće radne snage, ali i privredni rast, objavila je danas agencija za zapošljavanje PickJobs, na osnovu istraživanja sprovedenog među poslodavcima.

"Poslednje tri godine vidimo porast u broju zahteva za dozvole za rad stranim radnicima iz dalekih zemalja, koji uglavnom stižu preko agencija. U Hrvatsku najviše dolaze niskokvalifikovani radnici, pretežno u uslužne delatnosti", navodi PickJobs, a prenosi HRT.

Te delatnosti su, pre svega, turizam, ugostiteljstvo, građevina.

Ali, traže se i radnici u poljoprivredi i drugim sezonskim poslovima. Dodaje se da je najveći broj dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj tokom 2022. godine izdat državljanima BiH, Srbije, Severne Makedonije, Nepala, Ukrajine i Filipina.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daramara

    19. decembar 2022 | 19:13

    Nisu oni atraktivni vec u debeloj krizi sa manjkom radne snage. Njihov radnik bezi na zapad a njihva mesta popunjavaju ljudima iz Azije i Afrike. Ocigledno je Evropi ponestalo mladog jakog radnog naroda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>