• 2
 ≫ 

Top 5 najpopularnijih platformi u Srbiji: Rusi i Ukrajinci sve više rade kao dostavljači kod nas

 ≫ 

U izveštaju "Fairwork Srbija 2022" je posebno istaknuta reč "dostojanstvo", kao merilo kvaliteta rada danas u Srbiji

  • 2
Wolt, Cargo, Glovo Foto: Shutterstock, Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia, Glovo/Promo

Telegraf Biznis je prethodnih meseci intenzivno pisao o biznisu dostave hrane i ostalih artikala - kao jednom od najbrže rastućih širom sveta. Naime, dostavljači postaju sve više traženi i u Srbiji, a menadžer za odnose sa javnošću Infostuda, Miloš Turinski, naveo je nedavno da se godišnje na toj platformi pojavi više od 800 oglasa za delatnost dostave.

Još interesantnije, zarada može biti odlična: do 200.000 dinara mesečno. Ono što radnici dostave naročito cene je činjenica da im nije potrebna diploma fakulteta, imaju fleksibilnost da organizuju svoje radno vreme i mogu da "uzmu" fine napojnice, nevezano za zaradu koja je prema ugovoru sa poslodavcem.

Danas, 20. decembra, sa početkom u 12h održava se vebinar "Fairwork Serbia 2022: Standardi rada u platformskoj ekonomiji", gde sledi predstavljanje izveštaja Fairwork Srbija 2022 koji procenjuje uslove rada na 5 najpopularnijih digitalnih platformi za rad u Srbiji.

Te platforme su Wolt, Glovo, CarGo, Mr.D i Uradi zaradi.

Dakle, imamo priliku da čujemo kakva je poslovna klima u tim firmama, i gde radnici dobijaju najbolje uslove/šanse za napredovanje, zaradu itd.

Organizatori projekta su Oksford univerzitet i Centar za istraživanje javnih politika, a autori izveštaja su Branka Anđelković, Tanja Jakobi, Maja Kovač i Slobodan Golušin.

Iako radnike zaposlene u ovim branšama u poslednje vreme viđamo "na svakom koraku", činjenica je da ne znamo mnogo o samom poslovanju platformskih kompanija: ta grana ekonomije je doživela procvat u Srbiji, pre svega u vreme goruće pandemije kovida-19, ali i zahvaljujući potrošačima koji otkrivaju nove vrste usluga.

Dostava hrane online poručivanje aplikacija Foto: Shutterstock

Paralelno sa tim, kao što smo već rekli, raste i interesovanje radnika da nađu posao u pomenutim firmama.

U drugom izveštaju Fairwork Srbija 2022 stručnjaci iz datih oblasti su ocenjivali najpoznatije digitalne platforme u Srbiji, u odnosu na pet principa koje je uspostavio Fairwork, a koji se zasnivaju na vrednostima dostojanstvenog rada.

Bodovi koje su platforme dobile u ovom ocenjivanju pokazuju napredak u odnosu na prethodnu godinu, ali  je konstatovano da i dalje postoji prostor za značajna poboljšanja, ako se teži tome da platforme obezbede dostojanstvene uslove rada i u potpunosti ispune postavljene kriterijume, piše na sajtu hrlab.rs.

Na samom početku panel diskusije, Tanja Jakobi je rekla da je ova tema veoma bitna, jer se u Srbiji malo priča o njoj. Kaže da čak ni nema pokušaja da se položaj platformskih radnika reguliše, posebno onih "na lokaciji".

Evropa, inače, već priprema Direktivu za platformske radnike, a i same kompanije kreiraju interna pravila, kako bi položaj ovih radnika bio što bolji.

Automobil vožnja telefon Foto: Unsplash

Osnovni principi koje platforma treba da zadovolji u celom svetu

  1. Fer zarada (pristojna zarada za lokalne uslove)
  2. Fer uslovi (zaštita od rizika na radu, pružanje sigurnosne mreže)
  3. Fer ugovori (transparentnost)
  4. Fer uprava (jasna komunikacija, obaveštavanje o promenama)
  5. Fer zastupanje (kolektivno organizovanje, pregovaranje)

Kako bi došli do podataka, vebinar "Fairwork Serbia 2022: Standardi rada u platformskoj ekonomiji" se bazirao na intervjuima sa radnicima i menadžerima, ali i na druge faktore, a svaka platforma može da dosegne maksimum 10 poena.

Ono što je takođe istaknuto na vebinaru, jeste da su Wolt i Glovo prošli kroz velike akvizicije, ali su nastavili da posluju pod istim imenom. "Nestao je Donesi, ali se pojavio Mr.D", rečeno je.

Takođe, zna se da je broj radnika na platformama porastao, ali se i dalje ne zna tačan broj. Kao veoma bitnu stavku, Anđelković je istakla da su najproblematičniji ugovori, jer radnici ne rade za samu kompaniju, već preko posrednika. Tu se, kaže, postavlja pitanje - Da li svi radnici imaju ugovor?

Pravna analiza, koju su uradili, jeste da ugovore prati tipski model, ali da izostaju ključne informacije: koliko se sati radi, kako se naknada obračunava, gde se rad odvija...

platforme - rez Printskrin: Fairwork Srbija

Kada je reč o fer uslovima, istaknuto je da su samo Glovo i Wolt mogli da dokažu mehanizme od osiguranja rizika na radu, koji omogućavaju kompenzaciju troškova u slučaju povrede na radu ili zaraze kovidom-19. Wolt je jedina platforma koja se istakla na tom planu.

U kontekstu fer upravljanja, Glovo, Wolt i Uradi-zaradi omogućavaju informisanje radnika o odlukama, premda su gotovo sve platforme uspešne u tome. U domenu, sprečavanja diskriminacije, najbolje se kotiraju Wolt i Uradi-zaradi, što je napredak u odnosi na lani, kada nijedna platforma nije mogla da dokaže da sprovodi anti-diskriminatornu politiku.

Miloš Turinski, PR menadžer Infostuda, kaže da posao dostavljača i kurira i dalje dosta raste, ali moramo da imamo u vidu da to nisu pojedinačne pozicije. Ipak, dešava se da desetoro ljudi konkuriše na jedan oglas. Najnovija informacija je da zbog priliva Rusa i Ukrajinaca, mnogo njih sada radi ovaj posao.

- Neki minimum zarade je 40.000 pa do 200.000 dinara, ali opet, nije reč samo o platformama. Imamo i restorane koji su rešili da se više "prebace" na dostavu, jer su uvideli da je isplativa. Velike platforme uglavnom nude ugovore na neodređeno, ali svakako da ima i situacija gde radnici nemaju nikakve ugovore - dodaje Turinski.

Wolt Foto: Wolt

Konstatovano je i da imamo sve više Kubanaca, koji rade dostavu u Srbiji.

Zaključak

  1. Rad na platformama je i dalje veoma zastupljen, jer zarade mogu biti dobre.
  2. Ovim poslom se mahom bave muškarci. Ima i žena, ali manje.
  3. Ostaje upitno "fleksibilno" radno vreme, jer nema mnogo slobode, zahteva se posvećenost.
  4. Ovaj rad, koji omogućava zaradu iznad proseka, zapravo motiviše ljude da ostanu u svojoj zemlji.
  5. Radnici nisu zaposleni od strane platforme, već rade preko posredničkih preduzeća.
  6. Pitanje radničkih prava: s jedne strane su zarada i fleksibilnost, ali se prava lako zaobilaze (dugi radni sati, neregulisani status, često su učesnici u nesrećama, socijalna i druga prava...).
  7. Bitna je Fairwork deklaracija, koju mogu da potpišu vlade, organizacije, kompanije koje žele da budu deo pokreta za bolja prava radnika, a Samostalni sindikati Srbije su jedan od prvih potpisnika.

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir

    20. decembar 2022 | 16:54

    Car go dostavlja ljude i to nelegalno, blokirani su mesecima, pogledajte na APR-om sajtu...

  • Koss

    20. decembar 2022 | 17:21

    Kad čujem da je Ukrajinanac ili Rus koji mi donesu dostavu na vrata dam im od 500 do 1000 dinara za čast. Ipak su to nasa braća... Žao mi ih je..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>