• 0
 ≫ 

Ejmi danas zarađuje 500.000 evra, ali porodica joj je na prvom mestu: U jednom trenutku je sve "batalila"

 ≫ 

Savetuje zaposlene da istraže kada kompanije daju godišnje povišice, kako bi znali svoju vrednost na tržištu i u kompaniji

  • 0
devojka, kompjuter, laptop Foto: Pixabay

Nakon što je povećala svoju platu sa 100.000 (oko 94.000 evra) na 500.000 dolara (oko 470.000 evra) tokom petogodišnjeg perioda kroz promenu poslova i pregovore, Ejmi (pravo ime poznato redakciji), je želela da napravi ravnotežu između posla i života, koja bi joj omogućila da provodi više vremena sa porodicom.

Kako priča za Yahoo, svoju karijeru je započela 2016. godine nakon diplomiranja na Berkliju. Osećala se srećnom kada joj je ponuđen posao u menadžmentu u globalnoj softver kompaniji, ali kada je došlo vreme o pregovorima oko plate ponuđeno joj je unapređenje i povišica od 3 odsto, što ju je poprilično razočaralo.

- Niko neće jemčiti za vas osim ako vi ne znate koliko vredite - rekla je Ejmi za Yahoo News.

Savetuje zaposlene da istraže kada kompanije daju godišnje povišice, kako bi znali svoju vrednost na tržištu i u kompaniji, barem dva meseca pre razgovora o plati. Ali i da bi znali koje alternative postoje ukoliko poslodavac odbije da vam poveća platu.

- Postavite očekivanja sebi i svom menadžeru, pa kada dođe do tog razgovora, već ćete imati postavljenu lestvicu - dodaje.

Za Ejmi je period značajnijeg povećanja plate došao dve godine kasnije kada joj ponuđeno 200.000 dolara u jednoj tehnološkoj kompaniji i prihvatila je ponudu.

Dve godine kasnije je dobila ponudu druge tehnološke kompanije koja je bila duplo veća, plus su postojale opcije za akcije. Sledeće godine pregovarala je za 500.000 dolara, ali pred kraj 2021. odlučila je da da  otkaz zbog zdravstvenih problema u kojima se našao njen član porodice.

Tog proleća je napravila iskorak, kupivši svoju prvu nekretninu za iznajmljivanje. Kuća je bila u Memfisu i kupila ju je na neviđeno.

Ove godine se vratila u firmu koju je ja napustila 2018. godine. Razgovarala je sa njima o preuzimanju uloge nižeg nivoa koja bi imala manje zahteva, a takođe su bili fleksibilniji u pogledu rada na daljinu.

Sada ima fleksibilnost da napravi ručak sa svojim verenikom usred dana, prošeta ili igra košarku u lokalnom društvenom centru, ili se sastane na mreži sa Azijskom mrežom investitora ili grupom za odgovornost koju deli sa svojim prijateljima za nekretnine.

U ovoj godini, Ejmi je preduzela još jedan investicioni potez, obezbeđujući nekretninu u Skotsdejlu, koji nudi preko Airbnb-a.

Njena imovina nekretnina donosi petocifreni iznos godišnje, a ona takođe ulaže u penzione račune, akcije van tih računa i kriptovalute.

Dakle, nakon što je postigla željeni položaj u karijeri, uspela je da napravi balans između posla i privatnog života.

- Zdravlje je sve, sloboda je sve, a jednako je važno imati vremena da se radi stvari koje nisu samo posao - rekla je ona.

Video: Jasmina Stojanović: Kako sporo živeti i raditi u ovom današnjem brzom vremenu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>