• 0

"Škola je mesto za rad, ali i greške": Ovako se u Srbiji rađaju mali i veliki preduzetnici

Škola je pravo mesto za kreativni rad i pravo mesto za bavljenje greškama kada je vreme

  • 0
Mejkers lab Foto: Miloš Živojinović

Osluškivanje potreba dece je najbolji mogući način da im obezbedite ono što im je neophodno da sve svoje veštine pokažu u punom sjaju. To je prepoznala i organizacija Dostignuća mladih u Srbiji koja već više od jedne decenije sprovodi program preduzetničkih veština u srednjim školama širom Srbije.

Ove godine otišli su korak više i tako u saradnji sa Nordeus fondacijom, Centrom za promociju nauke i Inicijativom "Digitalna Srbija", otvaraju prvi Mejkers lab, ili ti modernu učionicu 22. veka u Čačku.

- Verujemo da preduzetnička inicijativa doprinosi razvoju društva uopšte, a verujemo da odavde sve to počinje jer morate mlade ljude da vratite školi, odnosno razmišljanju gde ćemo da se bavimo kreativnim radom. Škola je pravo mesto za kreativni rad i pravo mesto za bavljenje greškama kada je vreme - istakao je Darko Radičanin direktor organizacije Dostignuća mladih na otvaranju u oktobru.

Počelo je od Čačka, a onda se proširilo i na Vršac, Zaječar i Leskovac. Tako, 2022. godinu Dostignuća mladih u Srbiji završavaju sa četiri novootvorena Mejkers laba, ili ti četiri nove šanse da deca pokažu svoj pun potencijal.

Naravno, "ovaj moderan prostor" ne može i ne služi da zameni tradicionalnu nastavu, ali pruža mogućnost da mladi iskažu svoja interesovanja na jedan potpuno drugačiji način. Ili ti da oni koji možda i nemaju najbolje ocene, pokažu šta imaju da ponude.

- Učenici koji su učestovali u učeničkoj kompaniji apsolutno nisu oni izuzetni učenici koji se takmiče u svim takmičenjima, to su učenici koji nemaju sve petice, koji nisu čak ni odlični, oni koji su se, da se našalimo, epski borili za dvojku iz hemije. Ti učenici su spoznali sami da itekako imaju izuzetne sposobnosti, kapacitete i potencijale i da mogu mnogo da pruže društvu, a i svetu - istakla je tada profesorka srpskog jezika Jelena Dramićanin koja je ponosna što je prvi Mejkers lab otvoren baš u Medicinskoj školi u Čačku.

- Mejkers lab omogućava nastavnicima da održe multidisciplinaran čas. To znači da će učenici istovremeno sticati znanja i razvijati veštine iz mnogih oblasti, kao i da će moći da to praktično primene. Suština savremenog obrazovanja je upravo u tome da učenik može tokom jednog časa da temi pristupa iz uglova različitih disciplina.

Kako izgleda tržište?

Nakon Čačka, Mejkers lab "seli" se u Banat, odnosno u školski centar "Nikola Tesla" gde su deca dobila ne samo renoviran i nov prostor kako za nastavne, tako i vannastavne aktivnosti, već i alate neophodne za rad - 10 raspberry pi uređjaja i gravericu.

- Deca imaju prilike da osete kako je IT stručnjacima i da vide kako je raditi u lepom okruženju - priča profesorka Svetlana Njegomir za Telegraf Biznis.

Kako navodi, tehnologija koju su dobili, omogućila im je da izađu i na tržište. Uz pomoć mašine za graviranje napravili su novogodišnje lampe koje su dalje prodavali na novogodišnjem vašaru.

- Dobili smo savete da proizvodi izgledaju jako lepo, ali da su veliki što je uticalo i na cenu, pa ljudi nisu mnogo kupovali. Krenuli smo sa cenom od 2.800 dinara, posle smo spustili, da vratimo ono što smo uložili. Drugi učesnici su nam dali savete gde možemo da prodajemo, da njima pravimo, dobili smo i upit da sarađujemo sa turističkom organizacijom - priča o benefitima profesorka.

Nauka mora da prođe kroz ruke

Sledeća destinacija bila je zaječarska gimnazija gde smo razgovarali sa profesorom Mladenom Šljivovićem koji je na početku razgovara istakao da "nauka i preduzetništvo moraju da prođu kroz ruke".

- Mi u gimnaziji smo dosta fokusirani na teoriju, nekako propuštamo da nauka i preduzetništvo moraju da prođu kroz ruke. Sve ono što radimo dobija svoj smisao, postaje opipljivo i to je najbolje što se dogodilo - priča profesor.

Kaže da je od otvaranja Mejkers lab okupiran dečijom grajom, i to je najlepša slika koja može da se pošalje.

Mejkers lab Foto: Miloš Živojinović

- Imamo dve prostorije, jedna je klasična radionica sa elektronikom i ručnim alatom, a drugi deo je napravljen za stvaranje ideja, konsultacije... - pojašnjava profesor.

A kako nastavnici reaguju?

Poslednji Mejkers lab otvoren je u Leskovcu, a od Nove godine biće otvoren konkurs za naredne gradove i srednje škole.

Pitali smo profesora Igora Arsića kako su reagovale njegove kolege u Tehničkoj školi ”Rade Metalac” na otvaranje "moderne" učionice, a kako smo i pretpostavili, dobili smo pozitivan odgovor.

- Nastavnicima se svidela jedna takva ideja, kod učenika je odziv super. Već smo ponudili osnovnim školama da imaju predmet tehnike i tehnologije u našoj prostoriji - pojašnjava Arsić.

- Stvarno je jako važno i bitno otvaranje jednog ovakvog prostora jer naša škola već petnaestak godina sprovodi vannastavne aktivnosti - dodaje.

Kako priča, kroz programe koji neguju preduzetničke veštine, na godišnjem nivou prođe od 50 do 100 učenika.

U našem videu možete videti kako izgleda jedan Mejkers lab:

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>