• 0

Mnogima je uslišena novogodišnja želja: Firme plaćaju "šakom i kapom" lojalne radnike

Reč je o najvećem porastu plata u poslednjih 25 godina, koliko se vodi evidencija

  • 0
posao, kancelarija

Foto: Shutterstock

Nismo kako treba ni zakoračili u novu, 2023. godinu, a već imamo čemu da se radujemo, budući da radnike čeka "osveženje" u narednom periodu.

Drugog dana januara WSJ piše kako će oni zaposleni, koji ostaju na svom poslu, dobiti najveće povećanje plata u poslednjih nekoliko decenija.

S druge strane, to je faktor koji vrši pritisak na inflaciju.

Prema podacima Banke federalnih rezervi Atlante, plate radnika koji su ostali na svom radnom mestu tokom aktuelne krize - porasle su za 5,5 odsto u novembru u odnosu na godinu dana ranije (u proseku za 12 meseci), što je više u odnosu na godišnji rast od 3,7%, zabeležen u januaru 2022. godine.

Istovremeno, reč je o najvećem porastu u poslednjih 25 godina, koliko se vodi evidencija.

Brži rast plata doprinosi istorijski visokoj inflaciji, jer neke kompanije prelaze na povećanje cena da bi kompenzovale svoje povećane troškove rada. Cene su rasle najbržim tempom u poslednjih 40 godina, ranije tokom 2022.

Inflacija se, ipak, "ohladila" poslednjih meseci, ali je i dalje visoka, primećuje WSJ.

Zvaničnici Federalnih rezervi pažljivo prate povećanje plata jer smatraju da će buduća povećanja kamatnih stopa usporiti ekonomiju i smanjiti inflaciju.

Tog stava je i šefica MMF-a, koja ocenjuje da "tri glavne ekonomije nastavljaju da usporavaju i da će se to odraziti na ceo svet".

Zaposleni koji su promenili firmu, posao ili zanimanje zabeležili su još veći porast plata u novembru (7,7%) u odnosu na godinu dana ranije. Mogućnost da zaposleni odu, radi većih plata negde drugde, jeste glavni razlog zašto im kompanije podižu plate.

Međutim, mnogi radnici ne osećaju to povećanje.

Plate za sve radnike u privatnom sektoru smanjene su za 1,9% tokom 12 meseci koji su završeni u novembru, nakon što su obračunali godišnju inflaciju od 7,1%, prema Ministarstvu rada.

Uz to, zaposleni u sektorima kao što su rekreacija i ugostiteljstvo mogli bi lako da pronađu bolje plaćene poslove, što ih čini "privlačnijim" na tržištu rada.

Video: Nagradna igra Uzmi račun i pobedi od ponoći preko aplikacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>