• 0

Žene bolje podnose stres na poslu: Mladi kažu da su "isuviše bolesni" da bi radili

Inflacija u Britaniji je uzela maha, a to se odrazilo na mentalno zdravlje ljudi

  • 0
stres Foto: Shutterstock

O tome koliko su problemi sa mentalnim zdravljem uzeli maha, dovoljno govori podatak da mlađi radnici u Britaniji, upravo zbog toga, izostaju sa posla u rekordnom broju.

Sve se dešava u trenutku kada se zemlja bori sa sve većom ekonomskom krizom, prenosi Blumberg, pozivajući se na zvanične podatke.

Prema podacima koje je prikupila Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS), mladi ljudi, radno sposobni, pate od dugotrajnih zdravstvenih problema koji ih sve alarmantnije sprečavaju da rade.

Izveštaj ONS-a pokazuje da je došlo do porasta od 29% kod osoba uzrasta od 16 do 24 godine, koji su naveli "dugotrajnu bolest" kao razlog za ekonomsku neaktivnost.

Takođe, beleži se skok od 42% među ljudima od uzrasta od 25 do 34 godine, koji su rekli isto to.

Podaci su objavljeni za drugi kvartal 2022. godine, u poređenju sa istim periodom pre pandemije. Izveštaj dalje ukazuje da su najmlađi radnici suočeni sa recesijom i platama koje "ne drže korak" sa dvocifrenom inflacijom.

Stres vezan za posao naveden je kao "najveći pokretač" neaktivnosti među zaposlenima koji imaju od 50 do 54 godine. Statistike pokazuju i da sva pitanja o mentalnom zdravlju čine ukupno oko 600.000 ekonomski neaktivnih ljudi u svim starosnim grupama, što je povećanje od 10% u odnosu na brojke evidentirane pre pandemije.

Takođe, podaci pokazuju da je jedna od četiri osobe u Britaniji, koja ima između 17 i 19 godina, verovatno imala neki vid mentalnog poremećaja prošle godine. Godine 2021, prosek je bio: jedna od šest osoba.

Broj radno neaktivnih muškaraca sa problemima mentalnog zdravlja navodno se povećao na 37.000 prošle godine, što je više od 100% u odnosu na ciftr iz 2006. godine, i znatno više od nivoa zabeleženog kod žena.

Video: Lela Saković: Da li je u Srbiji moguća komunikacija bez stresa i šta da radimo kad se firma proda?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>