• 1

Konačno: Ubuduće vas neće pitati koju školu imate, već znate li da radite i šta

Na osnovu trenutnih trendova, autori jedne studije predviđaju da bi 1,4 miliona radnih mesta moglo da se otvori za radnike bez fakultetske diplome do 2028. godine

  • 1
rad na daljinu, remote work Foto: Shutterstock

Vaša fakultetska diploma možda neće biti toliko bitna u traženju posla u 2023, kao što je nekada bila imperativ.

- To je dobra stvar - kaže Emili Rouz Mekre, viši direktor istraživanja u analitičkoj kompaniji Gartner, fokusiran na ljudske resurse. U izveštaju od ove nedelje, Gartner je predvideo da će najuspešnije kompanije ove godine biti one koje procenjuju kandidate isključivo na osnovu njihove sposobnosti da obavljaju određeni posao, a ne na osnovu njihovih diploma i prethodnog iskustva.

- To znači da će biti smanjen značaj koji se daje diplomama sa fakulteta - dodaje Mekre, a piše CNBC.

Ukratko, u današnje vreme na tesnom tržištu rada, gde se poslodavci bore lavovski za kadrove, jedan od najkorisnijih načina za privlačenje kandidata koji ne vole ustaljene, tradicionalne obrasce procene - jeste eliminisanje uslova koji se odnose na obrazovanje.

Trend o kojem CNBC piše prvih dana nove godine, zapravo, malo po malo dobija na snazi već nekoliko godina unazad.

Prema studiji poslovne škole Harvard i kompanije za podatke o tržištu rada Emsi Burning Glass iz 2022. godine - kod 46% zanimanja koja zahtevaju srednju školu i 31% profesija gde se zahteva visoka škola - smanjen je broj zahteva za diplomu u oglasima za posao, i to u periodu od 2017. do 2019. godine.

Dakle, to nam govori da je potreba da "popuštanjem" strogih normi prilikom intervjuisanja za posao postojala i pre pandemije. Ali, kako se situacija onda naglo zahuktala, sada za ovim "trendom" postoji još izraženija potreba.

Žena, posao, umor, kancelarija Foto: Shutterstock

Drugim rečima, trebalo bi da dođe do njegovog "ubrzanja" u 2023. godini.

U tekstu se dodaje i da uslov koji poslodavci postavljaju vezano za obrazovanje, u startu eliminiše značajan deo američke populacije sa pozicija koje su deficitirane, odnosno u vreme kada se poslodavci bore da pronađu talente, primećuju autori studije.

Na osnovu trenutnih trendova, predviđaju da bi 1,4 miliona radnih mesta moglo da se otvori za radnike bez fakultetske diplome u narednih pet godina.

Video: Lela Saković: Da li je u Srbiji moguća komunikacija bez stresa i šta da radimo kad se firma proda?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>