• 2

"Nikada nije loš trenutak da pitate": Stručnjak objašnjava kako da tražite povišicu na poslu

Jedno od zlatnih pravila je da znate svoju vrednost na tržištu

  • 2
Dobitnik na lotou,  bingo, pare, novac, evri, sreca, radost, zarada, dobitak Foto: Shutterstock

Nervozni ste, dlanovi vam se znoje i vežbate u ogledalu kako ćete izgovoriti reči. Obično ovako izgleda dan kada odlučite da od svog poslodavca zatražite povišicu, ali to ne bi trebalo da bude tako.

U razgovoru sa stručnjakom, sajt USA Today, sastavio je listu saveta koji mogu da vam budu od koristi kada sledeći put odlučite da pokucate na vrata svog šefa.

Ispitajte tržište

Često se dešava da prilikom izgovorene sume pomislite u sebi da "niste realni, te zašto bi vam neko tu sumu odobrio". Da biste bili samouvereni i ne bi dovodili sebe u situaciju da pred šefom menjate odluku, stručnjak Pol Mekdonald savetuje da istražište tržište plata za vašu poziciju.

"Neophodno je da znate unapred vašu vrednost na tržištu".

Vežbajte

Praksa nas čini savršenim. Mekdonald savetuje da provežbate razgovor sa nekim ko će biti objektivan i ukazaće vam da li nešto treba da promenite u svom pristupu.

Prihvatite strah

U ovakvim situacijama mnogi ubede sebe da nema razloga za strahom, i prosto ga prividno prevaziđu, a kada uđu u kancelariju, trema pomešana sa nelagodom, ih potpuno parališe.

Iako zaista nema razloga da imate ovakav osećaj, nije retkost, i trebalo bi da razumete da se skoro svako plaši, priča stručnjak.

- Niste sami. Bolje je da priznate ovaj strah i shvatite da je to nezgodan razgovor za sve uključene, ali ga to ne čini manje potrebnim ili opravdanim - pojašnjava Mekdonald.

Započnite razgovor

"Sazovite sastanak, a zatim sedite sa supervizorom i recite da sam se samo pitao... ovo mi je bilo na umu", kaže stručnjak.

Prosto da prostije ne može.

razgovor za posao Foto: Freepik

Budite diplomata

Mekdonald navodi i da je važno kojim tonom se obraćate svom nadređenom.

- To su pregovori, tako da želite da budete diplomata, da budete empatični prema drugoj strani - priča.

Ukoliko ste odradili svoje istraživanje, možda već znate da se kompanija bori sa ekonomskom krizom, pa navelentniji pristup nije možda i najbolje rešenje.

Umesto toga, treba argumentovano da iznesete razloge zašto smatrate da treba da vam bude povećana plata.

Pozovite se na svoj rad

Ne plašite se da pohvalite svoj rad.

Kako navodi stručnjak, trebalo bi da kažete šta ste radili tokom datog perioda da poboljšate vrednost kompanije.

I naravno, kako ističe Mekdonalds "nikada nije loš trenutak da pitate za povišicu ako znate svoju vrednost".

Šta ne bi trebalo da kažete prilikom traženja povišice?

Kada tražite povišicu trebalo bi da izbegnete pretnju svojim odlaskom, ukoliko firma u datom trenutku nije spremna da vam ponudi traženu sumu.

Kako objašnjava Mekdonald, to bi moglo da bude riskantna strategija jer možda niste spremni da odete, a kompanija može da stekne utisak da ste jednom nogom već van firme.

Kako je u Srbiji?

Telegraf Biznis pre par dana sproveo je anketu koja je imala za cilj da ispita da li u Srbiji ima radnika "koji ostaju u firmi samo zbog povišice koja im je u međuvremenu ponuđena".

Potvrdno je odgovorilo 29.90% ispitanika, negativno 45.36%, a 24.74% odgovorilo je da bi "otišlo i da im se ponudi bolja plata".

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RDJ

    6. januar 2023 | 16:59

    Ako znas koliko vrijedis i ne bojiš se za posao ma samo u čelo, direkt i da se nebi razvlacilo zasto ne reć po cijenu otkaza, odlazim il povisica

  • Box

    14. januar 2023 | 01:06

    Ovo vam je Srbija bre... Nema povećanja nego koliko ti odrede.. A ako nećeš ima ko hoće...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>