• 0

3 dominantne stvari na tržištu rada ove godine: Ako želite radnike, ovo je "mamac"

Ova godina će, po svemu sudeći, ipak biti malo drugačija od prethodne

  • 0
posao Foto: Shutterstock

Tržište rada se intenzivno menja: navike, uslovi, načini poslovanja, prohtevi poslodavaca, ali i radnika. Ova godina će, po svemu sudeći, biti drugačija od prethodne, jer će doneti neke "jasnije" smernice vezane za to u kom smeru će se kretati tržište.

Ako tražite posao, hoćete promenu ili ste poslodavac u potrazi za stručnjacima, imajte u vidu ovih 5 stvari koje je WEF izdvojio kao dominantne u 2023.

Prioritizacija je zapošljavanje mladih

Gubitak poslova zbog kovida-19 je neproporcionalno uticao na mlade ljude. Prema nedavnom izveštaju MOR-a, zaposleni, a mlađi od 30 godina, iskusili su mnogo veći procenat otkaza tokom ovog perioda, nego starije starosne grupe. Mladi su izostavljeni iz radne snage, ili nisu uspeli da se u potpunosti inkorporiraju u nju, usred blokada, gubitaka prihoda i suštinski promenjenih očekivanja od posla.

Mladi hoće posao koji je izbalansiran

Oni žele smislen posao i, više nego prethodne generacije, spremni su da daju otkaz ako ne mogu da ga pronađu. Kao što je prikazano u sesiji "Tiho odustajanje i smisao posla", mladi ljudi odbijaju poslove gde ne mogu da budu nagrađeni ili one gde vlada toksična kultura. Global Shapers navodi da su mnogi mladi pod stresom ili su žrtve "burnout"-a - žele posao koji daje prioritet njihovom blagostanju.

Mladi žele otvorenost od šefa

Oni posao danas doživljavaju drugačije. U svetu posle pandemije, transparentnost je sve, navodi se na sajtu WEF-a. Zaposleni žele više demokratije, otvorene prakse zapošljavanja i pravičan tretman, kao i otvoreniji odnos sa poslodavcem. Takođe, žele da veruju u misiju svog posla i spremni su da odu ako njihovi poslodavci ne ispune svoje obaveze u pogledu održivosti, raznolikosti, jednakosti i inkluzije.

Video: Butkice i kolenice suše se na dragačevskom mrazu: Kineski radnici poprimili naše običaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>