• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetska metropola gubi 12,4 milijarde dolara godišnje zbog radnika na daljinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gubitak od 12,4 milijarde dolara godišnje dovodi do loše prodaje za restorane, trgovce i druga preduzeća koja pokreću ekonomski motor Njujorka

  • 1
posao Foto: Shutterstock

Njujork ponovo vrvi od kancelarijskih radnika, barem utorkom, sredom i četvrtkom. Ali, već je druga priča petkom i ponedeljkom, kada je metro praznjikav, a nema ni dugačkih redova ispred objekata s hranom i pićem.

Ako pretpostavljate da je to zbog fleksibilnog rada, odnosno rada na daljinu - kada dobar deo Amerikanaca ostaje kod kuće uz svoje laptopove i računare - u pravu ste.

Klasična radna nedelja više ne traje 5, nego 3 dana...

Tri godine nakon pandemije, poslovni lideri i gradski zvaničnici širom sveta i dalje pokušavaju da na skoro sve načine namame zaposlene nazad u kancelarije i ožive lokalnu ekonomiju, ali im to teže polazi za rukom.

Novi podaci o ličnom radu, koje je analizirao Blumberg, pokazuju da je u brojnim gradovima širom SAD - tzv. kancelarijski petak - mrtav. Ponedeljak im takođe nije interesantan za dolazak na posao.

Povratak na raspored rada kao pre pandemije - sada izgleda kao nepovratni slučaj.

Američka agencija dalje piše da nigde ekonomska cena rada na daljinu nije tako izražena kada je u pitanju potrošnja kao u vodećem svetskom finansijskom centru - Njujorku. Radnici na Menhetnu troše najmanje 12,4 milijarde dolara manje - godišnje - zbog oko 30% manje dana provedenih u kancelariji.

Ta cifra je izračunata množenjem godišnjeg gubitka u potrošnji po radniku, prilagođenog inflaciji sa skoro 2,7 miliona putnika i stanovnika koji su radili na Menhetnu 2019. godine, prema proceni američkog Biroa za popis stanovništva.

To znači da prosečan radnik troši 4.661 dolara manje godišnje na obroke, kupovinu i zabavu u blizini svojih kancelarija u Njujorku. U San Francisku sada troše 3.040 dolara manje, a u Čikagu - 2.387 dolara manje.

Takav odnos radnika je ponajviše ukorenjen u gradovima gde se duže putuje do i sa posla, i uglavnom je reč o radnicima u korporacijama.

Gubitak od 12,4 milijarde dolara godišnje dovodi do loše prodaje za restorane, trgovce i druga preduzeća koja pokreću ekonomski motor Njujorka.

Nikola Tesla Njujork Foto: PA

Ove promene su najvidljivije u finansijskom okrugu Menhetna i Midtaunu, gde su trgovine bile ogoljene na početku i kraju nedelje. Mnogi restorani i trgovci na malo zatvorili su prodavnice, a broj vozača metroa je naglo opao. Bankari, advokati i drugi rukovodioci - takođe su promenili raspored putovanja kako bi se usredsredili na utorak, sredu i četvrtak.

Od juna do decembra 2022. godine, vožnje ponedeljkom i petkom dostigle su samo oko 33%, odnosno 38% nivoa pre pandemije, prema podacima Štaba o oko 400.000 vožnji u poslednje tri godine. Četvrtkom, ta brojka raste na otprilike 43%, a petkom definitivno svi žele da rade iz komfora svog doma.

Osim toga, neki kvartovi u kojima ima dosta ljudi da rade hibridno - sada su postali neka nova vrsta poslovnog okruga. Prema podacima Orbital Insight-a, pešački saobraćaj u četiri njujorške opštine oporavio se za 85% ili više do kraja 2022, u poređenju sa nivoima pre pandemije. Stopa oporavka Menhetna zaostaje za 78%.

Video: Ivana Blečić: Zašto je važno dozvoliti sebi dokolicu. I dobrom poslu možemo da sagorimo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    16. februar 2023 | 20:10

    Сада је "хепи трздеј", није више фрајдеј...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>