• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve tešnje na tržištu rada na daljinu: Ovaj trend se, ipak, neće zadržati?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanije jasno pokazuju da sada mogu biti izbirljivije u regrutovanju radnika, nego što je to bio slučaj pre

  • 1
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Mnogi potencijalni radnici koji su, do pre samo nekoliko meseci bili odlučni da dobiju posao na daljinu, sada udaraju "glavom o zid", dok se broj takvih radnika rapidno smanjuje.

Nakon što se rad na daljinu uvećao tokom pandemije, manje poslodavaca sada oseća potrebu da namami talente obećanjem da će raditi od kuće. Poslovi na daljinu su činili 13,2% postova objavljenih na LinkedIn-u prošlog meseca, što je pad sa 20,6% u martu.

Drugi sajtovi za zapošljavanje, kao što su Indeed.com i ZipRecruiter, takođe izveštavaju o smanjenju broja "udaljenih" pozicija. Ipak, potražnja za ovim poslovima je i dalje velika, napominje WSJ.

Poslovi na daljinu su privukli veći broj radnika, ili tačnije 52,8% svih prijava podnetih na LinkedIn-u odnosilo se na to. Ali, pad broja pozicija dostupnih za rad na daljinu (remote work) označava najnoviju promenu u dinamici moći između poslodavaca i zaposlenih.

Kompanije jasno pokazuju da mogu biti izbirljivije u regrutovanju, nakon meseci borbe za novim talentima. Zapošljavanje i rast plata usporili su u odnosu na usijani tempo iz većeg dela 2022.

I dok mnogi otpušteni radnici u tehnološkom sektoru i drugim branšama - ponovo nalaze zaposlenje, potrebno je, u proseku, više vremena da se obezbedi novi posao, nego što je to bio slučaj lane.

Ovo je dovelo do toga da neki radnici ponovo preispituju svoje uslove za razmatranje novog posla.

Sve u svemu, manje ljudi radi na daljinu nego što bi to želelo, navodi Gallup. U istraživanju sprovedenom krajem 2022. godine, na oko 8.700 američkih zaposlenih na poslovima koji se mogu obavljati na daljinu, 26% je reklo da radi isključivo na daljinu, što je pad sa 39% iz februara.

Očekuje se da će manji deo njih, tek 22%, imati tu opciju u budućnosti.

Ipak, trećina svih radnika rekla je Gallup-u da bi radije radila na daljinu sa punim radnim vremenom. Kompanije kao što su Dizni i Starbaks, u međuvremenu, sve brže primoravaju radnike koji rade hibridno - da se vrate u ofis.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miks

    9. mart 2023 | 23:24

    Treba napraviti miks jedna ili dve nedelje od kuce a jedna i dve iz kancelarije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>