• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je bolje vrabac u ruci, nego golub na grani? Stručnjaci upozoravaju na "opasan" poslovni trend

Vreme čitanja: oko 1 min.

Decembarski indeks potrošačkih cena je dostigao 30-godišnji maksimum u SAD

  • 0
digital, posao Foto: Shutterstock

Stručnjak za zapošljavanje upozorio je na pojavu trenda "nomadska plata" ili "plata nomada", a misli se na porast zaposlenih koji napuštaju poslove u potrazi za boljom zaradom, kako bi obuzdali pritiske troškova života.

Direktorka kompanije za regrutovanje Robert Walter, Džejn Louni, opisuje ovu grupu ljudi kao radnike koji su spremni da "donose odluke" ili "slede netradicionalne puteve karijere", kako bi dostigli veće zarade.

Ovaj trend može ukazivati na to da radnici u grupama daju otkaze, a to mogu biti i oni koji - pre nego veće plate - traže "obećavajuće" radne pozicije.

Louni objašnjava da neke pozicije na "kratke staze" mogu sada nuditi "naduvane" plate, na osnovu potražnje, ali isto tako da kandidate može strefiti "brutalna korekcija" - ako se vrate stalnim poslovima.

- Postoje kompromisi kada razmišljamo o poslovima samo iz perspektive novca. Mislim da je to preusko - ističe.

Istraživanje o platama iz 2023, koje je objavila globalna firma za zapošljavanje Robert Walter, pokazalo je da je 80 odsto od više od 1.000 ispitanika reklo da bi tražili novu poziciju, ako ne dobiju povećanje plate usred inflacije u 2023. godini.

Pošto je decembarski indeks potrošačkih cena dostigao 30-godišnji maksimum u SAD, od 7,8 odsto, Louni očekuje od kompanija da primene druge "mere troškova života", tako da ne povećavaju osnovne plate radnika.

To uključuje pakete beneficija sa podrškom za brigu o deci, tzv. dane blagostanja, besplatni doručak ili naknade za garderobu.

Za ljude koji žele da promene posao, iz razloga vezanih za platu ili nešto drugo, Louni kaže da je pitanje koje kandidati treba da sebi postave: Zašto se selim?.

Video: Kristinin posao je da procenjuje talente: Evo kako prepoznaje da li ste pod stresom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>