• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samonikli milioner otkrio "ključ" bogatstva: Važi samo za mlade u dvadesetim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Redovno ulaganje može zvučati zastrašujuće, posebno ako živite od plate do plate, priča Seti

  • 0
prazan novčanik Foto: Unsplash

"Najbolji savet za ljude u u dvadesetim godinama kada je novac u pitanju je da uspostave automatsku investiciju", rekao je za CNBC milioner i zvezda Netfliksove serije "Kako da se obogatite" Ramit Seti.

Verovatno ćete u dvadesetim preispitivati sebe i svoje karijerne izbore, ali ono što je apsolutno na vašoj strani je vreme. I zato je važno da počnete da ulažete što je pre moguće, dalje prenosi list.

Redovno ulaganje može zvučati zastrašujuće, posebno ako živite od plate do plate, ali Seti kaže da čak i mali periodični doprinos može da vas pripremi za svetlu budućnost.

štednja, kasica-prasica Foto: Freepik.com

Zašto je pametno ulagati dok ste mladi?

Uopšteno govoreći, što više vremena uložite vaš novac, to bolje. Kamata omogućava da novac koji uložite da raste tokom vremena, a složena kamata pruža još veći potencijal da se vaš novac umnoži. Ne samo da kamata raste na vašu prvobitnu investiciju, već i na povraćaj te investicije.

Generalno govoreći, što duže investirate svoj novac, to je bolje. Kamata omogućava da novac koji investirate raste tokom vremena, a složena kamata pruža još veći potencijal da se vaš novac umnoži.

Drugo, berza nije uvek u plusu. Kada dođe do recesije, vaš portfelj može biti u padu na nekoliko meseci ili godina. Ali istorijski gledano, uvek se vraćao nazad. Rano ulaganje daje vašem novcu više vremena da se oporavi od padova.

Automatizacija vaših investicija može da vam pomogne da ulaganje postane vaša navika.

Možete to raditi kroz platu na svom poslu, ili tako što postavite automatski transfer ka vašem investicionom računu.

"Ne morate da uložite mnogo novca, važno je da počnete", priča milioner.

- Ako ste u vašim dvadesetim, imate savršenu šansu, čak i ako vaša zarada nije tako visoka, da postavite vaše navike pravilno. Kada se vaši prihodi povećaju u tridesetim i četrdesetim, možete samo taj broj da uvećate.

Žurka, zabava Foto: Pixabay

Zabavljajte se dok ste mladi

"Ne pokušavajte da imate 40 pre četrdesetih", drugi je savet koji milioner daje mladima.

- Vaše dvadesete su tu da upoznajete sebe, izlazite sa prijateljima, odlazite na jeftina putovanja. Postoje određene stvari koje možete da uradite samo u svojim dvadesetim i ja vas ohrabrujem - kaže Seti.

Smatra da je podjednako važno da postavite svoje finansijske okvire tokom dvadesetih, ali i da na tom putu ne zaboravite na zabavu.

- Kada pogledam svoj život unazad, kajem se što se nisam više zabavljao - zaključuje on.

(Telegraf Biznis)

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>