• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ironija: U aprilu najviše otkaza dobili treneri za karijeru, regruteri i HR stručnjaci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najviše novih poslova zabeleženo je u oblasti "profesionalne i poslovne usluge"

  • 0
Programeri, programiranje, studenti, posao , biznis Foto: Shutterstock

Svi znakovi su ukazivali na "ohlađeno" tržište rada, ali umesto toga, najnoviji izveštaj o radu u SAD pokazao je kako je stopa nezaposlenosti pala na 3,4% u aprilu, nakon što je prošlog meseca dodato 253.000 radnih mesta.

Ipak, zapošljavanje nije osnaženo u celosti i koncentrisano je u tek nekoliko industrija.

- Poslodavci nastavljaju da zapošljavaju za veštine koje su tražene, a istovremeno smanjuju broj pozicija koje nisu od suštinske važnosti - rekla je Beki Frenkivic, predsednica i glavna komercijalna direktorka u "ManpowerGroup", agenciji za zapošljavanje.

Prema pisanju CNN-a, najveći deo novih poslova je prošlog meseca zabeležen u profesionalnim i poslovnim uslugama (1), zdravstvenoj zaštiti (2), rekreaciji i ugostiteljstvu (3), specijalizovanim građevinskim izvođačkim firmama (4), kao i u uslugama hrane i pića (5).

Ovih 5 sektora je u aprilu zaposlilo 165.000 novih radnika, što je 65% ukupnog broja novih radnih mesta u SAD.

Tzv. "profesionalne i poslovne usluge", koje uključuju širok spektar poslova kao što su računovođe, advokati i inženjeri, dodale su 43.000 poslova, što je najveći dobitak među svim navedenim industrijama.

Prosečna satnica u toj branši porasla je za 0,24 dolara na 40,20 dolara; to je 20% više nego što je prosečan radnik u privatnom sektoru zaradio prošlog meseca.

Iako je izveštaj o poslovima pokazao neto pozitivan dobitak, bilo je i nekih značajnih otpuštanja. Najveća smanjenja su, ironično, pogodila radnike iz oblasti HR-a, među kojima su regruteri, treneri za karijeru, stručnjaci za ljudske resurse.

Drugim rečima, otkaze su masovno dobijali oni koji, inače, pomažu drugima da pronađu posao ili upravljaju karijerom. U toj industriji, poznatoj kao "službe za zapošljavanje", prošlog meseca je bilo 24.000 otpuštanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>