• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog ovih 30 predrasuda žene sporije napreduju na poslu, a na većinu ne mogu nikako da utiču

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene su u studiji nabrojale dodatne faktore identiteta za koje smatraju da su uticali na njihova iskustva na poslu

  • 0
poslovna žena Foto: Shutterstock

Rodna diskriminacija i diskriminacija usporavaju žene na radnom mestu generacijama, ali nova istraživanja pokazuju da predrasude zasnovane na polu jedva da zagrebu površinu ukupnih kritika koje utiču na profesionalne žene tokom njihove karijere.

U nedavnoj studiji u kojoj je 913 žena odgovaralo na brojnapitanja, istraživači su pronašli 30 uobičajenih osobina ličnosti i karakteristika za koje žene kažu da su korišćene protiv njih na poslu.

Žene su u studiji nabrojale dodatne faktore identiteta za koje smatraju da su uticali na njihova iskustva na poslu, kao i na koje vrste predrasuda ste se susreli na poslu.

Retultat do kojeg se došlo je da nije bilo važno kakve su žene, jer "one nikada nisu sasvim u pravu", kaže za CNBC Make It Ejmi Dil, istraživač u ovoj studiji.

Na primer, godine su stalni izazov za žene lidere: neke kažu da im je rečeno da su premlade da vode, dok se za druge smatralo da su prestare. Postoji i dvostruki standard prema polu, kao što je primetila jdna doktorka: "Ja sam srednjih godina. Muškarci mojih godina se vide kao zrele vođe, a žene mojih godina kao stare".

Žene koje primaju ovu kritiku mogu je protumačiti kao lični propust ili kao signal za suzbijanje svojih karijernih ambicija. Ovih 30 predrasuda korišćeno je "protiv" žena na radnom mestu.

1. Akcenat

2. Starost

3. Privlačnost

4. Težina

5. Društveni status

6. Boja kože

7. Način komunikacije

8. Kulturni identitet

9. Držanje dijete

10. Obrazovanje

11. Istorija zapošljavanja

12. Etnička pripadnost

13. Rodna usklađenost

14. Zdravlje

15. Intelektualne sposobnosti

16. Bračno stanje

17. Nacionalnost

18. Zanimanje

19. Radno mesto

20. Roditeljski status

21. Osobine ličnosti

22. Fizička sposobnost

23. Političke preferencije

24. Trudnoća

25. Rasa

26. Religija

27. Stambena lokacija

28. Radni staž

29. Seksualna orijentacija

30. Status veterana

Jedna ogd glavnih linija sa koje dolaze kritike je roditeljski status, a žene u ovome ne mogu da pobede bez obzira da li imaju decu ili ne. Pristrasnost zasnovana na rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože i nacionalnosti ispoljava se na više načina. Postojao je čak i dvostruki standard u pogledu načina na koji su muškarci i žene tretirani na osnovu njihovog zdravstvenog stanja.

Menadžeri mogu da se postaraju da imaju konstruktivne povratne informacije za žene profesionalce, za koje je veća verovatnoća da će od muškaraca dobiti negativne povratne informacije koje su subjektivne, a ne objektivne.

(Telegraf Biznis)

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>