• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kancelarije postaju studentski domovi, hoteli i laboratorije? Ulažu milijarde evra u prenamenu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Investitori "upumpavaju" 2 milijarde funti kako bi se neželjenim kancelarijama našla nova namena

  • 0
london, poslovna zgrada Foto: Shutterstock

Investitori su uložili 2 milijarde funti u preuređivanje neželjenih kancelarija u Londonu za nove namene, budući da rad od kuće nastavlja da preoblikuje tržište.

Otkupili su kancelarije u centralnom Londonu, u vrednosti od 1,3 milijarde funti, sa planovima da ih pretvore u prostore nove namene od početka 2022. godine, a još 700 miliona funti je u opticaju, piše FT.

Ugovori pokrivaju skoro 10 odsto novih investicija u gradu, dok sektor nekretnina pokušava da se prilagodi promenljivom okruženju hibridnog rada.

- To je značajan deo obima ulaganja u Londonu na današnjem tržištu - rekao je Ed Bredli, iz kompanije za nekretnine "CBRE", zadužen za londonske kancelarije.

Inače, investicije u komercijalne nekretnine naglo su usporile od prošle jeseni, ali neki ulagači i dalje računaju na projekte za "prebacivanje kancelarija u nove namene", kao što su studentski domovi, hoteli i laboratorije.

- Videli smo nekoliko primera gde investitori i oni koji razvijaju ideje za alternativnu upotrebu prostora, nadmašuju tradicionalne investitore u kancelarijama za 10 do 20 odsto - kaže Bredli.

Singapurski državni fond, GIC, u septembru je pristao da investira u nekadašnje sedište modne firme "Ted Baker", ​​u blizini stanice Sent Pankras, poznato kao "Ružna braon zgrada" (Ugly Brown Building).

Planovi za ovu lokaciju uključuju laboratorijski prostor, s obzirom da je zgrada u blizini velikih univerziteta i bolnica.

Ostala imanja, kao što je Nobelova kuća u blizini zgrade parlamenta, biće pretvorena u hotel i apart-hotel.

gugl london Foto: Marcin Nowak / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potražnja za laboratorijama, hotelima i studentskim domovima podržana je nedostatkom prostora i porastom broja međunarodnih studenata i posetilaca nakon pandemije. Promene na tržištu, takođe, prate rastuće kamatne stope koje imaju "ulogu" da obuzdaju inflaciju.

Iako vrhunske kancelarije i dalje imaju visoke zakupnine, potražnja za starijim i manje poželjnim nekretninama je opala pošto su kompanije smanjile svoj radni prostor. O tome smo nedavno pisali i kada je reč o Americi: firme sve više smanjuju obim svog radnog prostora što je - paradoksalno, jer istovremeno žele da vrate ljude u kancelariju.

Inače, anketa Telegraf Biznis pokazuje da većina ljudi u Srbiji i dalje radi regularno, odnosno ide na posao svaki dan.

A u kontekstu Britanije i prenamena nekih poslovnih objekata, FT dalje konstatuje kako će neke suvišne poslovne zgrade u Velikoj Britaniji biti veoma teško pretvoriti u nešto novo, s obzirom na njihov dizajn, planiranje, novac.

Zastarelim kancelarijama su često potrebne velike sume novca za nadogradnju, kako bi bile atraktivne za stanare ili pogodne za novu upotrebu, a ta činjenica automatski potkopava njihovu investicionu privlačnost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>