• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako želite da radite samo 4 dana nedeljno, birajte ove profesije i firme: Zaposleni biraju gde i kad će raditi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skoro četvrtina malih preduzeća, iz tzv. Industrije znanja, radi po četvorodnevnom rasporedu ili planira da uvede taj režim

  • 0
radna nedelja od 4 dana Foto: Shutterstock

U ubrzanom kretanju ka primeni četvorodnevne radne nedelje istakla se jedna kategorija firmi: u pitanju su mala preduzeća koja posluju u tzv. Industriji znanja, a ona između ostalog uključuje farmaciju, biotehnologiju iz oblasti zdravstva, nove materijale, telekomunikacije, IT sektor u celini, medicinsku opremu i avijaciju.

Dakle, to su branše u kojima se najbrže ide u smeru skraćene radne nedelje, koja uglavnom traje od ponedeljka do četvrtka.

S druge strane, podsećamo vas i na firme u kojima se radna nedelja od 4 dana pokazala kao fijasko.

Prema pisanju Blumberga, podaci koje je u utorak objavila softverska kompanija Gusto, pokazuju da skoro četvrtina malih preduzeća iz pomenutih oblasti nudi zaposlenima četvorodnevni raspored ili razmišlja o tome da ga implementira.

Glavni ekonomista iz Gusto-a, Liz Vilke, rekla je da "kompanije koje rade na daljinu rešavaju ovo pitanje fleksibilnosti na potpuno nov i isplaniran način". Ona govori o malim preduzećima kao o "poligonu za testiranje" različitih vrstanekonvencionalnih radnih režima.

Ali, mogućnost da se zaposlenima ponudi fleksibilnost na radnom mestu nije samo luksuz za mala preduzeća. To može lako da postane fijasko, posebno u kancelarijama koje ne broje mnogo radnika, i gde odsustvo samo jednog čoveka može imati loš uticaj na ukupni učinak firme.

Istovremeno, u SAD vlada rastući pritisak da se zaposleni vrate na posao, dok nestabilno tržište rada nastavlja da doprinosi stopi sagorevanja (burnout-a), i to u procentu od 40% među kancelarijskim zaposlenima.

- Mala preduzeća zaista koriste fleksibilnost kao način da zadrže ljude na najbolji način - navodi Vilke, i dodaje da autonomija može imati mnogo oblika, uključujući omogućavanje zaposlenima da biraju kada i gde će raditi.

Ono što je još značajnije, 40% malih preduzeća koja stalno rade na daljinu - kazalo je da su "daleko iznad proseka" u izgradnji ličnih veza među radnicima, dok je samo 33% malih firmi koje se drže tradicionalnog rada i 24% onih koje protežiraju hibridni režim - prijavilo to isto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>