• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi posao želi svaki četvrti radnik: Raste broj onih koji rade na više mesta istovremeno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Udeo radnika s nekoliko poslova veći je kod generacije Z (30 odsto) i etničkih manjina (28 odsto)

  • 0
Posao, zapošljavanje, intervju za posao Foto: Shutterstock

Svaki četvrti radnik, tačnije 26 odsto njih, kaže da će verovatno promeniti posao u sledećih 12 meseci, što je porast u odnosu na 19 odsto iz 2022. godine.

U PwC-u globalnom istraživanju o nadama i strahovima zaposlenih detaljno su opisana ponašanja gotovo 54.000 radnika u 46 zemalja, a rezultati najavljuju nastavak trenda masovnih otkaza uprkos blagom oporavku privrede na globalnom nivou.

Svaki četvrti radnik (26 odsto) kaže da će verovatno promeniti posao u sledećih 12 meseci, što je porast u odnosu na 19 odsto iz 2022. godine. Radnici koji su izjavili da će najverovatnije promeniti poslodavca uključuju one koji se osećaju preopterećenima (44 odsto), one koji imaju problema s plaćanjem računa svaki mesec (38 odsto) i generaciju Z (35 odsto), piše Poslovni dnevnik. 

Među radnicima koji su izjavili da će verovatno promeniti poslodavca, manje od polovine (47 odsto) izjavilo je da ih posao ispunjava. Globalno, zaposleni sve više osećaju nedostatak novca pošto inflatorni pritisci i dalje utiču na novčanike.

Deo radnika koji je rekao da im ostaje novca na kraju meseca pao je na 38 odsto. Svaki peti radnik (21 odsto) sada radi na nekoliko radnih mesta, a 69 odsto to čini jer im je potreban dodatan prihod. Udeo radnika s nekoliko poslova veći je kod generacije Z (30 odsto) i etničkih manjina (28 odsto).

- Svi bi trebalo da se uključimo u angažovanje talentovanih kadrova, sa promobišemo programe usavršavanja i da stvaramo privlačno radno okruženje - smatra Džon Gašparac, partner zadužen za PwC Hrvatska.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li se ljubav prema nauci isplati u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>