• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

I finansijski gurui prave greške, ali i priznaju "krivicu": Ova je Bafeta koštala 11 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Niko me ni na koji način nije prevario, jednostavno sam bio previše optimističan u pogledu njenog profitnog potencijala, kaže on

  • 1
Warren Buffett, Voren Bafet Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Čak ni finansijski gurui poput Vorena Bafeta, generalnog direktora Berkšir Hataveja, nisu imuni na greške ili loša ulaganja.

Bafet je priznao skupu "grešku" koja je uticala na finansije konglomerata. Uprkos zaradi od 42,5 milijardi dolara u 2020, Bafet je u svom godišnjem pismu akcionarima otkrio da je kompanija pretrpela značajan gubitak od 11 milijardi dolara zbog nesrećne akvizicije.

Dok njegova filozofija ulaganja naglašava dugoročnu vrednost, mnoge njegove investicije bave se spajanjem i akvizicijama, privatnim kapitalom i drugim rizičnim ulozima. I dok Bafet, kao i svaki investitor, ima svoje gubitnike, pobednici često nadoknađuju taj gubitak na duge staze, piše portal Bezinga.

Berkšir Hatavej je 2016. godine kupio proizvođača iz oblasti vazduhoplovstva Precision Castparts za 32 milijarde dolara. Bafet je priznao da je njegov početni optimizam pomutio njegovo rasuđivanje, što je dovelo do precenjivanja ove kompanije.

Preuzeo je punu odgovornost za grešku, rekavši: "Platio sam previše za kompaniju. Niko me ni na koji način nije prevario, jednostavno sam bio previše optimističan u pogledu njenog profitnog potencijala".

Neželjeni efekti pandemije dodatno su pogoršali situaciju, pošto se avio-industrija suočila sa ozbiljnim poremećajima zbog smanjenja saobraćaja. Bafet je to priznao, rekavši: "Prošle godine, moja pogrešna procena je razotkrivena negativnim razvojem situacije u vazduhoplovnoj industriji, najvažnijem izvoru kupaca za PCC."

(Telegraf Biznis)

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>