• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Firme vode timove u prirodu da uživaju, ali sve je više anksioznih iskustava: "Šef u šortsu pije vino"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanijska "bekstva" iz svakodnevice se vraćaju, posebno jer mnoge firme trajno prelaze na modele rada na daljinu, ali mogu se javiti i određeni problemi...

  • 0
joga, meditacija Foto: Shutterstock

U aprilu 2022, šest meseci nakon što se prvi put pridružio jednom startapu sa sedištem u Londonu, Džejmi je bio na petodnevnom korporativnom odmoru u Francuskoj.

U početku je bio uzbuđen, jer mu je putovanje u inostranstvo bilo skroz plaćeno. Ali, ispostavilo se da mu je boravak u odmaralištu doneo nelagodno, čak uznemirujuće iskustvo.

- Prvog dana učestvovali smo u mnogim vežbama poverenja i icebreakers testovima, jedni sa drugima, što je bilo vrlo zastrašujuće - kaže 23-godišnji Džejmi. "Ipak, najgori deo je bila sesija razmišljanja na kojoj sam bio uparen sa starijim članom tima i morao sam da predstavim ideje kako da razvijem posao".

Uveravali su ga da je to bilo neformalno – njegov šef je nosio šorts i imao je čašu crnog vina u ruci – ali kao mlađi član osoblja, Džejmi se osećao zatečenim i nervoznim, piše BBC.

Pre svega, plašio se da ne kaže nešto potpuno pogrešno, kao i da će ga ta eventualna greška proganjati. S druge strane, Džejmi je jedan od onih radnika kojima je izolacija pomogla da se zbliže sa kolgama.

U pitanju je mali tim koji radi najmanje tri dana nedeljno na daljinu, a kolektivni odlazak u rizort im je bila prva prilika da se lično okupe.

Kako kaže, jedva je čekao da se vrati kući i oslobodi pritiska da provodi 24 sata dnevno sa svojim novim šefom.

Iako su razne kompanije u prethodnom periodu organizovale ovakva "bekstva" iz grada, najčešće u prirodi i čak i pre pandemije, interesovanje za ovom vrstom tim bildinga je poraslo kako su propisi o kovidu popuštali.

Iz kanadske firme Moniker, koja je organizovala slična druženja za Uber, Šopifaj i Pejpal, kažu da su zahtevi porasli otkako su kovid-19 ograničenja ukinuta.

- Godina 2022. nam je bila najprometnija - istakao je partner u firmi Šon Paf, i dodao da su iste rezultati postigli i njihovi rivali.

Generalno, ovakvi događaji se organizuju s dobrom namerom, jer rukovodeći timovi često žele da osoblju koje naporno radi priušte lep odmor i druženje u prirodi, u novom ambijentu van kancelarije. Ipak, za neke radnike ovakva iskustva mogu biti neprijatna, i izazvati anksioznost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>