• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oaza rada i blagostanja pretvara se u pakao: "Fali nam 1,5 miliona doseljenika godišnje"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi zakon o doseljavanju, koji je nedavno usvojio Bundestag, jeste pomak u pravom smeru, ali stručnjaci smatraju da nije dovoljan

  • 0
nemačka viza Foto: Shutterstock

Nemačka već duže vreme proživljava ozbiljnu krizu kada je reč o radnoj snazi, tačnije, o nestašici kvalifikovanih radnika.

- Ako želimo da svake godine imamo 400.000 novih građana i da time održimo broj radnika, i ako oduzmemo ogroman broj onih koji se iseljavaju, onda je Nemačkoj potrebno 1,5 miliona doseljenika godišnje - kaže ekonomski stručnjak Monika Šnicer.

Ona tvrdi da samo pojačano doseljavanje može biti lek za problem sa nestašicom stručne radne snage, piše DW. Dodaje i da je Nemačkoj hitno potrebna kultura dobrodošlice.

Šnicer, inače, upravlja stručnim telom "Sachverständigenrat" (Veće stručnjaka), u kojem su vodeći privredni giganti. To telo analizira ekonomski razvoj u Nemačkoj i ima ulogu da savetuje saveznu vladu.

"Više investicija u decu"

Novi zakon o doseljavanju, koji je nedavno usvojio Bundestag, jeste pomak u pravom smeru, smatra Monika Šnicer, ali dodaje kako to nije dovoljno.

- Potrebne su nam kancelarije za strance koje neće zastrašivati doseljenike, već im činiti uslugu. Ne bi trebalo zahtevati da inostrani stručnjaci za svaki posao moraju znati nemački jezik. Ali, trebalo bi se pobrinuti za to da radnici u kancelarijama za strance znaju i engleski - ističe dalje ona.

Kaže i da bi Nemačka morala više da investira u decu.

- Poražavajuće je da četvrtina učenica i učenika četvrtih razreda ne znaju dobro da čitaju. Osim toga, firme bi morale da motivišu starije radnike da nastave s radom, kako ne bi išli u prevremenu penziju - priča Monika Šnicer, smatrajući da Savezna Republika po ovom pitanju ne napreduje onako kako bi trebalo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>