• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideja je pola posla: Praktično su izmislili novu profesiju, a broj klijenata im samo raste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste čuli za trenere za rad na daljinu?

  • 0
rad na daljinu Foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko nedelja, trener za karijeru Daren Kronijan primetio je sledeći trend: u oglasima za posao sve više se traže kandidati za potpuni rad na daljinu, a prilika "nestaje" kroz 48 do 72 sata, ako je ne ugrabite.

Kronijan objašnjava da se to dešava zbog česte potražnje za takvom vrstom rada. Ljudi sve više zaziru od tradicionalnih modela "od 9 do 17" ili svakodnevnih odlazaka u kancelariju, a neki neće čak ni hibridni režim.

U jednom momentu, udeo pozicija koje podrazumevaju potpuni rad od kuće smanjio se, jer su kompanije krenule da vraćaju radnike na posao, međutim, sada ponovo dolazi do zaokreta, jer osoblje pruža otpor.

Prema podacima LinkedIn-a, poslovi gde se nudi stalni rad na daljinu i dalje obuhvataju skoro polovinu svih aplikacija na toj platformi u maju, iako su činili samo 11% svih oglasa.

Uklanjanjem geografskih barijera, poslovi na daljinu znače i proširenje profila i broja kandidata, jer se neće prijaviti samo oni koji žive u datom mestu, piše Blumberg.

Kronijan ističe i da je konkurencija ogromna, svuda u svetu.

Ova oštra neravnoteža ponude i potražnje postala je nova realnost za stotine hiljada kandidata za posao koji su – zbog brige u kući, načina života ili zdravstvenih razloga – odlučni da pronađu posao koji im omogućava slobodu i fleksibilnost da potpuno rade na daljinu.

Istovremeno, na konkurentnom tržištu kakvo je danas posebno izraženo u SAD, mnogi se obraćaju tzv. trenerima za rad na daljinu, kao što je Kronijan, koji im daje smernice i podršku.

Takve usluge, pritom, nisu jeftine: jedna sesija može da košta klijenta oko 300 dolara, dok višemesečni programi prelaze cifru od 3.000 dolara.

Na izvestan način, ova vrsta coach-inga ne razlikuje se mnogo od pružanja smernica za obavljanje tradicionalnog posla. Primarna uloga ovih trenera je da pomognu kandidatima da pronađu željeni posao - na daljinu.

I za ovu vrstu apliciranja, potrebno je da pripremite CV, propratno pismo, da "gađate" kvalitetne pozicije, te da naučite kako da sebe predstavite u najboljem svetlu i dokažete da ćete biti jednako efikasni, čak i ako niste prisutni fizički.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>