• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uz AI dodatni poslovi mogu da postanu mnogo unosniji: Zarade na tezgama skaču do 100 dolara po satu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Značajno je da postoji mali broj AI alata, ako ih uopšte i ima, koji rade u stilu "podesi i zaboravi"

  • 0
Veštačka inteligencija učenje Foto: Shutterstock.com

Veštačka inteligencija ima da pređe još dug put do potpunog preuzimanja većine ljudskih poslova. Ali već sada može učiniti neke tezge lakšim i unosnijim, prvenstveno tako što će ljudima uštedeti vreme.

- Mislim da je automatizacija ključ za smanjenje radnog opterećenja - rekao je za CNBC Make It ranije ovog meseca Šon Odet, fotograf za hranu koji koristi generativne AI alate kao što je ChatGPT za pisanje mejlova i poslovnih planova.

- Kada mi se klijent prvi put obrati, moram da budem u mogućnosti da brzo isporučim gomilu informacija o uslugama i troškovima na lep, sažet i personalizovan način - kaže on.

Neke tezge koje mogu imati koristi od trenutnih AI platformi su takođe veoma unosne, jer zarade idu do 100 dolara po satu. Značajno je da postoji mali broj AI alata, ako ih uopšte i ima, koji rade u stilu "podesi i zaboravi". Čet-botovi imaju tendenciju da proizvode jezik koji zvuči robotski i mogu da "haluciniraju" rečenice koje su pogrešne. Generatori slika se i dalje bore da stave male detalje u veće slike.

Ipak, uređivanje jezika AI može biti brže od pisanja više pasusa od nule, rekao je Audet i ponudio tri uobičajena sporedna posla gde već sada možete uštedeti vreme i zaraditi novac korišćenjem veštačke inteligencije.

Turističke agencije

Nikol Kueto, konsultant za odnose s javnošću iz Njujorka, zarađuje novac sa strane pomažući ljudima da planiraju svoj odmor, rezervišu letove, prave rezervacije i planiraju izlete. Takođe ima profil na platformi turističkih agencija Fora, gde zarađuje provizije kada klijenti rezervišu hotele i iskustva preko njenih preporuka.

U januaru, kada je Kueto započela svoju tezgu, provela je pet do sedam sati planirajući jedan dan odmora. Korišćenje ChatGPT-a kao prefinjene, filtrirane verzije Gugla skraćuje njeno "vreme istraživanja na pola".

- Bila sam u Parizu hiljadu puta, ali ako imam klijenta koji želi da otkrije dubine grada iz istorijske perspektive, ne znam kako da to uradim.

- Dakle, upisaću: "Daj mi vodič kroz Pariz koji uključuje istorijske četvrti u kojima su političari živeli 1880-ih."

Praćenje putanje predloženog ChatGPT-a bez daljeg istraživanja bilo bi rizično, ali Kueto kaže da joj ne smeta da proverava činjenice. I dalje je efikasniji od drugih pretraživača,  a ušteda vremena znači preuzimanje više klijenata i zarađivanje više novca.

Asistenti za sadržaj

Iako veštačka inteligencija može da zameni ljudske poslove, ona može da stvori nove: neke kompanije su počele da angažuju honorarne asistente za sadržaj, čiji je posao da generišu postove na blogovima, biltenima i društvenim medijima pomoću čet botova, a zatim proveravaju rezultate.

Stručnjaci kažu da ovi poslovi, koji se nazivaju i uređivanje sadržaja AI, mogu platiti od 20 do 100 dolara po satu.

- Možete bukvalno da kopirate i nalepite transkripciju i kažete: "Pretvorite ovaj govor u članak na blogu od 700 reči koji ima pet saveta", rekla je Angelike Revers, osnivač konsultantske firme za mala preduzeća BoldHaus, za CNBC Make It.

Revers je nazvala pomoćnike za AI sadržaj "najvećom novom tezgom", dodajući da asistenti treba da lektorišu sve što izađe iz ChatGPT-a kako bi se uverili da nema grešaka.

Umetnici

U nekim slučajevima, kada vam AI uštedi vreme, korisnije je da ga ponovo uložite u svoju buduću zaradu. Odet, talentovani kuvar za fajn dajning, shvatio je da ima talenta za fotografiju dok je pratio čas "Umetnost peciva" na koledžu Red River u Vinipegu.

Svoju tezgu sa strane pretvorio je u rad sa punim radnim vremenom 2020. godine i kaže da sada redovno koristi veštačku inteligenciju za pravljenje imejlova i za poslovne šablone. Kratkoročno, proveo je onoliko vremena uvežbavajući svoje AI uputstva koliko bi sam potrošio na pisanje imejlova i šablona.

Audet je koristio veštačku inteligenciju i na fotografijama. Tehnologija mu omogućava da zameni pozadinu, popravi male nesavršenosti ili promeni boju objekata, ali ne u meri u kojoj je spreman da je koristi na profesionalnim projektima.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>