• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako su Lela i Ivana rešile da putuju "solo"? Uživaju, rade na daljinu i bolje donose odluke - ovo su saveti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ponekad je sve što im treba da se sklone od buke, gužve, pritiska...

  • 0
putovanje Foto: shutterstock.com

Većina šefova nije "preterano" zadovoljna kada radnici najave odlazak na odmor, posebno u letnjem periodu ili oko praznika, kada se odvija kolektivno odmaranje.

Naravno, šefovi to ne govore naglas, ali možete naslutiti na osnovu neverbalne komunikacije šta misle. Sa druge strane, brojna istraživanja su potvrdila da nas redovni odmori čine produktivnijima i podstiču nivo kreativnosti.

Dakle, nema sumnje da je svakome potreban predah. Takođe, nema sumnje i da je period korone bio prekretnica za bum solo putovanja, ali na jedan inovativan način. Turisti i zaposleni su rešili da spoje lepo i korisno, onda kada su popustile blokade.

Krenuli su da sami ispituju razne svetske destinacije, noseći sa sobom samo neophodne stvari, pasoš, novac i opremu za rad - najčešće laptop. Tako je "rođen" i masovniji trend "solo travel&work", koji podrazumeva da putujete sami, kao digitalni nomadi, i da se na određenom mestu zadržite barem mesec dana, ako ne i više.

Doduše, ovaj svojevrsni fenomen u svetu modernog turizma počeo je da jača i pre pandemije: brojke kažu da je skočio za čak 42 odsto između 2015. i 2017. godine.

Solo putovanja nose posebnu prednost i u poslovnom smislu. Oni koji putuju sami – rastuća demografija solo putnika, žednih avantura – ​​mogu da iskoriste benefite sve ređe pojave u našem modernom dobu, a to je izolovanost.

Doduše, ovo je pomalo i paradoksalno, jer dok se ogroman broj ljudi danas oseća usamljeno, u privatnom životu, istovremeno oseća preplavljenost na radnom mestu. Ponekad je sve što im treba da se sklone od buke, gužve, pritiska.

Profesor psihologije Majk Ervin i koautor knjige "Lead Yourself First: Inspiring Leadership Through Solitude", kaže da on definiše samoću kao "stanje uma, prostor u kojem može da fokusira sopstvene misli bez ometanja".

putovanje kamper devojka Foto: Freepik

- Posedovanje discipline da se povučete iz buke, od suštinskog je značaja da biste ostali fokusirani. U tom kontekstu, solo putovanje je posebno efikasan alat za stvaranje samoće - navodi on.

Prednosti i mane solo putovanja

Mi smo, u tom kontekstu, pitali i beogradsku preduzetnicu Lelu Saković, kako je ona otkrila čari solo putovanja i rada na daljinu.

- Kada mi treba odmor od svega, ali i kada planiram da otputujem i radim van matične adrese, najčešće biram planinu ili neko baš malo mesto, uglavnom u Srbiji. Gledam da to mesto ima što više zelenila, reku, jezero, da je tiho. Ponekad mi je dovoljno da samo dva, tri dana gledam u boje, dišem i slušam i tada, nekako, donosim najbolje odluke - priča nam Lela.

Dodaje da, prema njenom mišljenju, "solo travel" nema mane, ali samo ako vam prija takav vid putovanja.

S objektivne strane, solo putovanje najčešće košta više, te bi i same turističke agencije trebalo da obrate pažnju na to da budu fleksibilnije u pogledu jednostavnijeg obezbeđivanja smeštaja za solo putnike.

Treba imati u vidu da čak četvrtina milenijalaca danas teži solo putovanju, pri čemu SAD bez sumnje prednjače u solo traveling-u.

I naša druga sagovornica, Ivana Kostić, rado putuje sama, ali uglavnom radi zabave i rekreacije, a ne toliko zarad posla.

- Dok sam radila u turizmu, odmore sam mogla da koristim samo van sezone, odnosno onda kada bi se moji prijatelji već vraćali kućama i obavezama, tako da me je to podstaklo na solo putovanja. Sada se više ne bavim time, ali ostala je navika. Period za moja putovanja je tada bio od novembra do kraja februara, i to mi je čak pružilo mogućnost da otkrivam neke zemlje/destinacije koje, možda, inače ne bih - ističe Ivana.

Godinama već, ona putuje solo, ali preko agencije. Na tim putovanjima povezuje se sa raznim ljudima koji takođe putuju kao solo turisti i svako putovanje je novi izazov, nova avantura.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>