• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekspanzija kozmetičkih salona u Srbiji: Za pola godine čak 400 novih, cene usluga rastu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvaranje frizersko-kozmetičkih salona jedno od najpopularnijih zanimanja među preduzetnicima mlađim od 35 godina

  • 0
Manikir, nokti, dugi nokti Foto: Shutterstock

Da su kozmetički tretmani, ali na prvom mestu manikir i pedikir od luksuza prerasli u neizostavnu rutinu velikog broja žena pokazuju i podaci o rastu broja novootvorenih kozmetičkih salona. U Beogradu i drugim velikim gradovima gotovo da nema stambene zgrade u kojoj nećete videti i kozmetički ili frizerski salon, a često su i objedinjeni pa se u salonima za negu lepote nudi sve, od šišanja i farbanja kose, preko nege lica i tela, pa sve do šminkanja.

To potvrđuju i podaci Agencije za privredne registre, pošto je broj registrovanih frizersko-kozmetičkih salona od kraja 2022. do polovine juna ove godine porastao za više od 400. U APR-u kažu da je trenutno registrovano 13.938 preduzetnika sa ovom šifrom delatnosti, ali da je uočljiv trend rasta pokazuje i poređenje u prethodne tri godine. Naime, broj frizersko-kozmetičkih salona povećao se od kraja 2021. do kraja 2022. za tačno 500, dok je u ovoj godini skoro toliki rast uočen za samo pola godine.

Pored ovoga, zvanični podaci pokazuju i da je otvaranje frizersko-kozmetičkih salona jedno od najpopularnijih zanimanja među preduzetnicima mlađim od 35 godina i zauzima drugo mesto, odmah iza programiranja.

Sve veća ponuda i obuka

Stepen obrazovanja kozmetičara razlikuje se od najnižeg nivoa bazne ili osnovne obuke, na kursevima koji mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko meseci, pa sve do četvorogodišnjih stručnih škola, ali i privatnih akademija koje sve češće nude obuke za ovo zanimanje. Samo u Beogradu još uvek ima nekoliko državnih četvorogodišnjih srednjih škola za kozmetičkog tehničara, a veliki je broj i privatnih, u kojima se stiče isto ovo zvanje. Sa druge strane, ponuda kurseva i kratkotrajnih obuka, naročito za nokte, raste iz dana u dan, piše na sajtu Poslovi Infostud.

Cene usluga variraju

Procene su da na tržištu osim oko 14.000 registrovanih preduzetnika u ovoj oblasti ima barem još toliko onih koji rade u sivoj zoni, pa naše sagovornice ističu da zbog toga i cene kozmetičkih usluga značajno variraju. Tako se, primera radi, cene sve popularnije usluge gel laka kreću od 1.000 do više od 5.000 dinara.

Prijateljstvo sa mušterijama

Prema zvaničnoj statistici, neto zarade u ovom delu uslužnih delatnosti su oko 60.000 dinara, ali kozmetičke kažu da one dosta zavise i od salona u kojem se radi, ali i broja mušterija, jer nemali broj njih radi na procenat.

Sagovornice Poslovi Infostud kažu da ih za salon i posao koji podrazumeva dosta sedenja i uglavnom više radnih sati od zakonom propisanih osam, vezuje bliskost sa ženama koje im redovno dolaze, kao i građenje prijateljskih odnosa. Tvrde da ustaljeno mišljenje da se žene najpre poveravaju jedna drugoj ali i radnicama u frizersko-kozmetičkim salonima nije bez osnova, jer salone doživljavaju kao mesta gde imaju vreme samo za sebe, gde se opuštaju i osećaju prijatno.

Kozmetičarke upravo to i ističu kao najlepši deo svog posla.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>