• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aktivan od 5 ujutru, pije, drema više puta: Japanac (95) i bivši kardiolog otkriva 8 trikova za dugovečnost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reizo ne propušta jutarnje šetnje oko Osake

  • 1

Reizo (95) je bivši kardiolog iz Japana, čija je unuka nedavno za CNBC podelila tajne njegove dugovečnosti i dobre forme.

Kaže da ga je ovog leta posetila u gradu gde živi, a to je Osaka, jer je želela da provede više vremena sa njim i sazna kako mu uspeva da bude zdrav i srećan.

8 životnih načela koje Reizo ne dovodi u pitanje

1. Reizo ne propušta jutarnje šetnje oko Osake, a dan mu počinje u 5 sati izjutra. Obično šeta pola sata do sat, odnosno napravi oko 7.000 koraka. Takođe, bivši lekar i planinari.

2. Zasebno vežbanje je takođe deo njegove svakodnevne rutine; počinje s istezanjem, prelazi na vežbe snage, a završava sa balansom.

3. Iako im 95 godina i pripada generaciji kada društvene mreže nisu bile ni u povoju, Japanac svakodnevno komunicira sa porodicom i preko mreže. Verovali ili ne, koristi i Fejsbuk i Instagram.

4. Osim toga, Reizo je posvećen i pisanju, odnosno svom blogu. Od 2014, svaki dan ispiše nešto, i to traje barem nekoliko minuta. Do sada je uradio više od 1.000 postova.

5. Japanac, pored svega, stiže da se bavi i umetničkim radovima. Uglavnom radi auto-portrete, koje marljivo senči i boji, kaže da mu crtanje sebe pomaže da bolje shvati sebe.

6. Reizo obavezno pronađe vreme i za nove hobije, iako se čini da ih ima "dovoljno". Tokom pandemije, krenuo je da se bavi baštovanstvom, inspirisan cvećem i biljkama koje bi viđao u svojoj okolini. Dodatno, na predlog svoje supruge, Reizo je počeo da svira blok flautu, drveni duvački instrument, jer veruje da mu to pomaže pri disanju i gutanju.

7. U toku dana, Japanc stigne i da odrema nekoliko puta. Posle svih vežbi, zastane i "dopuni gorivo" nekoliko puta dnevno kako bi održao energiju. Prvih pola sata obično odspava ujutru, oko 8 ili 9 sati, a onda, često, ponovo zaspe popodne, dok čita.

8. I na kraju dolazimo očekivane tačke, a to je hrana. Naime, Reizo voli da jede ukusna jela. Neverovatno je aktivan, ali je i hedonista; uživa u crvenom mesu, sirevima i ispijanju finih vina. Međutim, sa zdravije strane, njegova supruga uvek služi raznovrsno povrće u svojim domaćim japanskim obrocima.

Dok bi zapadne norme neke od njegovih izbora u ishrani proglasile "nezdravim", njegovo izuzetno blagostanje u 95. godini je dokaz da, ipak, mnogo različitih faktora doprinosi dugovečnosti, a ravnoteža je možda i najvažnija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>