• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako povratiti motivaciju koja je "na nuli"? Jednostavni, ali efikasni saveti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je trenutno jedno od gorućih pitanja u svetu biznisa

  • 0
kancelarija, ljudi, posao Foto: Freepik

Nije lako ostati motivisan u vreme velike konkurencije, pojačanih pritisaka na radnike, stagnaciju plata i povećanje rashoda...

Mnogi, posebno oni koji su se "učaurili" na jednom poslu godinama, željni su promena ili im, jednostavno, nedostaje neki pokretač, motor.

Možda ste i razočarani, jer vam posao koji radite više ne nudi ono što je nudio ili ne ispunjava vaša očekivanja u startu.

Ali, bez obzira na razlog nedostatka motivacije, dobra vest je da je možete prevazići. Ovo su neki od načina.

Vizualizujte svoje ciljeve

Postavljanje ciljeva nije dovoljno da vas motiviše, piše Bankar.me. Poput vrhunskog sportiste, morate zamisliti kako da postignete određene ciljeve. Detaljno razmislite kako će stvari izgledati kada dostignete cilj, kako biste bolje razumeli konkretne korake koje treba preduzeti. Takva vrsta vizualizacije pomoći će vam da održite pozitivan način razmišljanja.

Nagradite sebe

Pored dugoročnih planova za godinu ili pet godina, postavite i kratkoročne ciljeve, te nagradite sebe svaki put kada ih ostvarite. Vaš mozak pozitivno reaguje na česte uspehe i nagrade – svaki put kada postignete nešto, mozak oslobađa dopamin, hormon sreće i motivacije.

Učinite rad zabavnijim

Svi znamo da je lako biti motivisan za vreme zabavnih aktivnosti, ali nije uvek lako posao učiniti zabavnim. Često nam nedostaje motivacije za dosadne, ponavljajuće ili prekomerno složene zadatke; u tom slučaju, pokušajte da pronađete način da teške delove posla učinite prijatnijim.

Na primer, radite u društvu prijatelja ili kolege. To ne znači nužno da morate raditi na istom zadatku ili mnogo razgovarati, ali verovatno ćete se osećati komfornije ako radite sa nekim; možda će se razviti i zdrava konkurencija.

posao, laptop Foto: Shutterstock

Setite se zašto radite

Pitajte sebe - zašto želite da obavite posao? Unutrašnja motivacija može proizaći iz različitih razloga. Možda želite dobro obaviti posao kako biste dobili unapređenje; možda morate brinuti o porodici; ili, jednostavno, cenite dobro obavljen zadatak, čak i ako to nije "posao iz vaših snova".

Kada znate zašto radite određeni posao, motivacija dolazi iznutra i niko vam je ne može oduzeti, bez obzira na izazove.

Kontrolišite samo ono što možete

Bilo da radite sami ili u grupi, uvek postoje stvari koje su izvan vaše kontrole. Fokusirajte se na ono što možete kontrolisati i usmerite svu svoju energiju na ta područja. Na primer, napravite najbolju prezentaciju koju možete, čak i ako nekim klijentima možda neće biti po volji (obično ne zbog vaše prezentacije, već zbog njihovog raspoloženja). Usmeravajući svoju energiju samo na bitne stvari, nećete se iscrpljivati brinući o stvarima koje su van vaše moći.

Plan B

Motivacija opada onda kada imate osećaj da niste uspeli u nečemu – posebno na poslu. Umesto da projekte koji nisu uspeli posmatrate kao neuspeh, posmatrajte ih kao samo jednu opciju koja nije dala rezultate.

Svaki novi pokušaj vas približava pravom putu. Neuspeh ne znači da je cela vaša ideja loša. Ako jedan pristup ne uspe, izbrišite ga sa liste i pokušajte nešto novo. Kada gledate svet kroz taj ugao, bićete motivisaniji i prestaćete da lično shvatate neuspeh.

Motivacija na radnom mestu u velikoj meri zavisi i od vašeg mentalnog sklopa i načina na koji percipirate stvari. Kada promenite pristup zadacima, efikasnije ćete se angažovati, bićete srećniji i značajno više motivisani na poslu.

(Telegraf Biznis)

Video: Najpoznatija aktivistkinja na svetu Erin Brokovič savetuje: Krenite od samog sebe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>