• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za napredak na radnom mestu važna je rutina posle posla: 3 večernja rituala za svakodnevni uspeh

Vreme čitanja: oko 3 min.

Klir kaže da je moguće optimizovati navike kod kuće uz neke jednostavne promene u načinu života

  • 0
Žena devojka laptop krevet stan

Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio

Ako želite da budete produktivniji na poslu, možda ćete morati da promenite svoju rutinu posle posla. Tako bar savetuje Džejms Klir, stručnjak za donošenje odluka i autor bestselera Njujork Tajmsa "Atomske navike". Klir, koji je proučavao formiranje navika i lično poboljšanje više od jedne decenije, kaže da vaše navike 17 do 9 sati mogu imati značajan uticaj na vaš učinak u periodu od 9 do 17 sati.

- Svi imamo neke navike i ponašanja koja utiču na to kako se osećamo i kako funkcionišemo. Stvari koje radite kod kuće, određuju vam dan na poslu - rekao je Klir.

On objašnjava da je sve povezano.

- Ako ne spavate dobro kod kuće, teško je dobro raditi na poslu. Ako ste rasejani kod kuće i vaše vreme je podeljeno, nemate toliko kapaciteta posao - kaže on.

Klir kaže da je moguće optimizovati navike kod kuće uz neke jednostavne promene u načinu života.

Napravite zone sa svrhom

Pokušaj da odgovorite na mejlove iz kreveta nije sjajna ideja: povezivanje spavanja i rada sa krevetom otežava vašem mozgu da analizira koju radnju treba da uradi kada ste u krevetu.

- Recimo da pokušavate da izgradite novu naviku čitanja. Ali kad god sednete na kauč, shvatite da nemate fokus i uključujete TV. Umesto toga, pokušajte da napravite "zonu za čitanje" tako što ćete postaviti stolicu ili kutak koji je udoban, primamljiv i okrenut od ekrana.

- Možete da primenite istu vrstu filozofije na bilo koju naviku koju pokušavate da izgradite. Što je navika više vezana za određeni kontekst, što je više vezana za namensku zonu u kojoj to radite, veća je verovatnoća da će se ta navika zadržati - rekao je Klir.

Ograničite vreme pred ekranom

Ako provodite previše vremena na telefonu, niste jedini. Trideset i jedan odsto odraslih u SAD, više od 80 miliona ljudi, je na mreži "skoro stalno", kaže se u istraživanju Pev Research Center-a iz 2021. godine.

Ali povećana upotreba telefona može usporiti vaš profesionalni uspeh.

- Izbori koje donosite na telefonmu dok ste kod kuće često na kraju oblikuju mesto na kome provodite vreme tokom radnog dana - rekao je Klir.

Većina ljudi proverava svoj telefon svakih 15 minuta ili manje, čak i ako nemaju upozorenja ili obaveštenja.

- Izgradili smo ovaj sloj anksioznosti oko upotrebe tehnologije, da ako ne pogledamo šta se dešava onoliko često koliko mislimo da bi trebalo -  propuštamo - kaže on.

Da biste skratili vreme ispred ekrana, odredite određeno vreme za korišćenje mobilnog telefona, isključite nepotrebna obaveštenja, odložite svoj uređaj dalje od kreveta noću i skinite aplikacije koje vas ometaju.

Fokusirajte se na osnove

Ako želite da uspete na poslu, ne preskačite osnove - dobar san, zdrava hrana vežbanje. Ovo može izgledati smešno, ali više od jedne trećine odraslih u SAD spava manje od sedam sati po noći.

Manje od 15 odsto odraslih u SAD ispunjava preporučeni unos voća i povrća, pokazao je izveštaj iz 2019. godine. A samo 28,3 odsto muškaraca i 20,4 odsto žena redovno vežba, pokazuju podaci Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku za 2020. godinu.

Unošenje "malih promena", poput dodavanja drugog voća ili povrća u tanjir, ili odlazak u desetominutne šetnje, može vam pomoći da stalno napredujete ka dobrim navikama i zdravijim rutinama.

(Telegraf Biznis)

Video: Nedeljkovići prave prirodne sokove: Pasji trn je najveći hit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>