• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Daju nastavnicima i stan, samo da rade: Škole u problemu, jer osoblje ide u IT zbog boljih plata

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedostatak prosvetnih radnika "drma" Hrvatsku ovih dana

  • 0
Učionica nastavnica učiteljica Foto-kolaž: Pixabay, Shutterstock

Interesovanje za rad u razredu u Hrvatskoj je sve manji, pri čemu nastavnici iz najtraženijih STEM predmeta odlaze na bolje plaćena radna mesta, odnosno u privatne škole ili IT industriju.

Država Hrvatska je, stoga, uvela STEM stipendije, ali nisu dovoljne.

"Traži se: Učitelj/ica italijanskog jezika, učitelj/ica matematike, učitelj/ica informatike, učitelj/ica fizike... I tako, više od 220 puta na sajtu Berze rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje", pišu 24sata.hr.

Dodaju da su, na veb stranici bilo koje škole u Hrvatskoj, barem dva, tri oglasa za zapošljavanje učitelja u predmetnoj ili razrednoj nastavi, kineziologa, kao i nastavnika stručnih predmeta u strukovnim školama.

Posebno je problematično STEM područje: matematika, fizika, informatika. Oglasna tabla zagrebačkog Prirodnjačko-matematičkog fakulteta "zatrpana" je oglasima s naznakom HITNO!

Iako je, kažu, veći broj oglasa u septembru i oktobru uobičajen, svi priznaju da je - panično. Gotovo osam posto zaposlenih nastavnika iz matematike i fizike je nestručno, što znači da nemaju završen nastavnički, pedagoški smer.

Mnogi konkursi se ponavljaju i po pet, šest puta, a s obzirom na to da je potražnja veća od ponude, nastavnici sve češće menjaju radno mesto. To na cedilu prvenstveno ostavlja učenike, kaže za hrvatski portal Ljiljana Klingor, upravnica zagrebačke OŠ Matije Gupca, s IB programom.

- Ono što se događa u svim zagrebačkim školama događa se i u našoj, ali nedostatak nastavnika je "trend" u celoj Evropi. U delu evropskih zemalja primenjuju vešt manevar: predmete poput biologije, fizike ili hemije stavili su pod zajedničko područje 'nauka', te se smanjuje potreba za većim brojem nastavnika. Svakako, činjenica je da državne škole ne mogu da odgovore na zahteve tržišta. Privatne to mogu, i već jesu, pa sve više nastavnika koji žele da ostanu u prosveti odlazi u privatne škole, koje im nude značajno veće plate. Oni koji ne žele da rade u prosveti, odlaze u IT, gde su plate neuporedivo više - ističe Klingor.

A kako ublažiti problem neprivlačnih plata - dosetili su se u Umagu.

- Kada gledam ukupan učiteljski kadar u našoj školi, 95% smo stručno pokriveni. Svi naši nastavnici završili su pedagoški fakultet, ipak, dolazi do smene generacija, pa se sada oseti nedostatak ljudi. Teško je pronaći stručne nastavnike. Imamo sreće, te u suradnji s Gradom Umagom možemo da mladom učitelju ponudimo gradski stan, ili jedan od nekoliko stanova uređenih unutar škole. Stanovi u Istri vrlo su skupi, 400-500 evra mesečno, a to mladi učitelji ne mogu sebi da priušte. Ovakvom ponudom mi u gradu, ipak, uspevamo da zaposlimo nastavnike - kaže Sanja Zakinja, direktorka OŠ Marije i Line.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>