• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je obećana zemlja čak i za bogate Fince: Prosečna plata iznad 4.500 evra, raj za medicinare

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trend je posebno izražen među medicinskim sestrama

  • 4
norveška Foto: Shutterstock

Ako pričamo o visokom standardu, ezgistencijalnoj bezbrižnosti, ali i kvalitetnom odgajanju dece i stvaranju porodice - Norveška je uvek na vrhu liste superiornih zemalja.

Naprednija je i od Švedske i od Danske, koje zajedno sa Norveškom čine ultrabogat "trio" severne Evrope, a takođe odskače i od Finske.

Sećate se i iskustva jedne mlade Srpkinje koja je upravo u ovoj državi dobila posao - iako u drugom stanju? Ono što je za Balkan "bajka", za Norvežane je realnost.

Pritom, nisu samo Balkanci i građani manje razvijenih zemalja ti koji prepoznaju benefite Norveške: sve je više Finaca koji se sada sele u Norvešku u potrazi za boljom zaradom.

Prema aktuelnim podacima, zaključno sa drugim kvartalom 2023, prosečna zarada u Norveškoj iznosi 54.000 kruna mesečno, odnosno oko 4.650 evra.

Ranije, njihova destinacija bila bi Švedska, ali to više nije slučaj, navodi se u saopštenju savetodavne službe Nordijskog saveta ministara.

Migracija Finaca u Norvešku, gde se godinama iseljavalo oko 400 do 500 ljudi, uglavnom je bila znatno niža u poređenju sa Švedskom, gde bi se godišnje preselilo do 2.000 finskih državljana.

Međutim, "sada je njima Norveška mnogo interesantnija zbog boljih plata", navodi se u saopštenju koje je prenela finska agencija STT.

"Trend je posebno izražen među medicinskim sestrama, dok je, u isto vreme, Finska suočena sa nedostatkom osoblja u zdravstvenom sektoru. Skoro hiljadu registrovanih medicinskih sestara u Finskoj prošle godine je izbrisano je iz nacionalnog registra.

Čest razlog za napuštanje profesije, prema licencnom organu Valviri, bilo je nezadovoljstvo trenutnim stanjem u tom sektoru. Prema istraživanju finskog javnog servisa Yle, prošle godine su smanjeni kapaciteti bolničkih odeljenja širom Finske, a neka su čak i zatvorena, upravo zbog nedostatka ovog osoblja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    12. novembar 2023 | 08:36

    tamo leto traje jedan dan ako tog dana nisu tu promašio si leto

  • Aleksandar

    13. novembar 2023 | 08:48

    Nema raja bez rodnoga kraja. Iscupan i presadjen u skadinaviju. Ove informacije nisu tacne. Cijena satnice u Norveskoj za medicinske tehnicare sa 10 godina iskustva je 243 krune na ovu satnicu drzava odbija porez od 25-32 posto zavisno od vase kreditne zaduzenosti. Da biste zaradili prosjecnu platu od 54.000 kako ovde kazu morate raditi 220 sati svaki dan i subote i nedelje ili da radite 16 nocnih smjena koje imaju poseban dodatak na platu Za ovo radno vrijeme vi zaradite oko 38.000 kruna na ruke. Cijena stana zavisno od grada u kom zivite od 8.000 u Skien do 20.000 u Oslu. Atomobil polovan 2014 godiste vas kosta 3000 kruna mjesecno sa osiguranjem i ratom kredita Hrana za 4 clanu porodicu 10.000 Struja 1000-2000 kruna Komunalije su 2.000 kruna. Realnost je da ste ovde za razliku od nase zemlje likvidni ali nemojte da se zavaravate to nije ,,Raj,,

  • Gastarbajter

    13. novembar 2023 | 09:17

    Svi pricaju tj pisu o plati a niko o troskovima zivota...🤷‍♂️Nije bitno kolika ti je plata,bitno je koliko ti ostane na kraju mesec bilo gde da zivis.🤷‍♂️

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>