• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Bolje gazda u Srbiji, nego rob u Nemačkoj": Miroslav ima biznis tek godinu dana, ali ozbiljno zarađuje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj električar je radio "preko", ali je srećan što se vratio u rodni Čačak

  • 5
Miroslav Jovović iz Čačka Foto: Privatna arhiva/RINA

Zbog smanjene ponude na tržištu rada tokom poslednje dve do tri godine, dobrog majstora je veoma teško naći, a liste čekanja nekada znaju biti predugačke.

Tu prednjače auto-mehaničari, moleri, keramičari, ali i električari.

Kada je to uvideo električar Miroslav Jovović iz Čačka, shvatio je i da "više nema potrebe da ide u strane, obećane, zemlje zarad posla, jer isto toliko novca može zaraditi i u Srbiji".

- Posla zaista ima, odustao sam davno da idem van zemlje, a radio sam u Nemačkoj gde mi je satnica bila od 12 do 13 evra; naravno, kajmak je skidao neko drugi. Ovde sam u svom gradu i realno sam veoma zadovoljan, iako sam mlad preduzetnik. Cenovnik nam je odmah transparentan da ljudi znaju koliko će popravka da ih košta - kaže za RINU Miroslav.

Ističe da se cena njihovog radnog sata kreće od 10 do 12 evra, te da izlazak na teren košta 2.500 dinara. Naravno, na to dolazi i cena utrošenog materijala, u zavisnosti od kvara.

- Radimo ozbiljne stvari: od izvođenja elektroinstalacija na objektima, do domaćinstvava gde radimo rekonstrukcije ili potpuno novu instalaciju. Angažovani smo i na popravkama i hitnim intervencijama, a uža specijalnost nam je šemiranje ormara. Zatim, održavamo automatske mašine u pogonima, radimo sisteme niskih struja za nadzore, ali u svakom trenutku smo spremni i za hitne intervencije - kaže Jovović.

Ovaj Čačanin je, inače, tek pre godinu dana odlučio da započene samostalni biznis i kaže da se nijednog trenutka nije pokajao. To bi savetovao i mladima koji razmišljaju da "trbuhom za kruhom" odu iz naše zemlje.

"Bolje biti gazda u Srbiji, nego rob u Nemačkoj", poručuje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hans

    12. novembar 2023 | 14:49

    Izem te "majstore" ako si radio u nemackoj za 12-13€--To je Mindestlohn--Najniza Satnica za NEUKE BEZ SKOLE. Za Elektrofachkraft Satnica najniza je 24€/Stunde.

  • Mita

    12. novembar 2023 | 15:49

    Pa s obzirom na primanja po satu koje si imao u Nemackoj bio si tamo medju priucenima, sto bi se narodski receno peko si zanat samo takvi kao ti ovde mogu da budu gazde oni koji zanat imaju u malom prstu tamo rade za 25-30 evra satnicu, prekovremeni imse placa vise a rad subotom i nedeljom duplo se placa, Sisaj ovce dokle mozes ali znaj to dugo neces moci.

  • Petar

    12. novembar 2023 | 15:04

    Sto da se ne vratite.cene usluga su u Srbiji porasle kao u Nemackoj,a porez drzavi izbegavate,samo kad mora placate.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>