• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Privilegovani šef" je novi fenomen: Radnici moraju na posao, a menadžeri rade od kuće

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što je intrigantno u vezi sa hibridnim režimom rada nije samo smena jednog modela od strane drugog, već i to ko ga pokreće i ko ima najviše koristi od njegove primene

  • 0
rad na daljinu Foto: Shutterstock

Tema o kojoj se neprestano priča jeste rad od kuće.

Iako je bio popularan - iz nužde - u vreme pandemije, stvari se sada sve više vraćaju na staro. Tačnije, u mnogim kompanijama radnici već uveliko svakodnevno posećuju kancelarije.

Bilo je otpora, ima ga i dalje, a sada im se posebno "bode oči" ovo: stvoren je tzv. fenomen "privilegovani šef" ili "Boss Privilege".

Ali, da krenemo redom. U eri hibridnog rada konvencionalna petodnevna kancelarijska nedelja prolazi kroz transformaciju.

Ono što je intrigantno nije samo smena jednog modela od strane drugog, već i to ko je pokreće i ko ima najviše koristi.

Šefovi i srednji menadžeri su ti koji su na čelu ove promene, piše thestar.com, držeći se svojih rasporeda o radu od kuće, što je fenomen koji se prikladno može opisati kao "privilegija šefa", kako smo i naveli.

Zašto "privilegija šefa"? Zato što radnicima, uglavnom, više nije dozvoljeno da rade od kuće. Ovaj trend je otkrio nedavni izveštaj kompanije McKinsey.

Među 13.000 kancelarijskih radnika, anketiranih u šest zemalja, 48 odsto zaposlenih koji su na višim pozicijama nastavlja da radi na daljinu najmanje jedan dan u nedelji, u poređenju sa samo 33 odsto radnika na nižim pozicijama.

Neverovatnih 50 odsto srednjih menadžera — direktora, rukovodilaca sektora i vođa timova — reklo je da imaju jaku želju da rade od kuće, što znači da bi svi oni verovatno napustili posao, ako bi bili uslovljeni da rade iz kancelarije svaki dan.

Uporedivi broj među mlađim osobljem? Samo šest posto.

Dokazi iz drugih istraživanja, uključujući i onu koju su sproveli Delojt i Workplace Intelligence Research, takođe potvrđuju ovaj trend.

Istraživanje pokazuje da bi čak dve trećine lidera finansijskih usluga koji rade hibridno napustilo firmu, ako bi bilo potrebno da dolaze u ofis puno radno vreme.

Taj procenat je, zanimljivo, posebno izražena kod žena-lidera iz domena lične nege: tu su šanse 1,3 puta veće da će one napustiti posao, ako bi rad na daljinu bio eliminisan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>