• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bez njih propada sezona: Svi beže od zanata, a ovo su i dalje najtraženija zanimanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koji se to radnici primarno traže na Jadranu?

  • 0
Plaža Uvala, Istra, Hrvatska, turizam, more Plaža Uvala u Istri / Foto: Shutterstock

Na području jadranske obale, tokom letnje sezone, najviše se traže radnici iz turizma.

Trend rasta potražnje za njima se nastavio i ove godine, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). U devet meseci 2023, najtraženija zanimanja bila su: prodavac, čistačica i konobar.

Inače, ova tri zanimanja čine 17 posto u ukupnom broju traženih radnika. Podaci HZZ-a, takođe, govore da se ove sezone najviše radnika tražilo u prerađivačkoj industriji, u obrazovanju, te u delatnostima zdravstvene zaštite i socijalne zaštite.

Potrebe za radnicima u ova četiri sektora čine 41 posto ukupnih potreba. Očekivano, najveća potražnja za radnicima primetna je na području Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

"Na području jadranske obale, u toku leta, najviše nedostaju zanimanja povezana s turizmom kao što su kuvari, konobari, barmeni, sobari, čistači, prodavci, poslastičari, mesari, pekari itd. Tokom cele godine, na Jadranu nedostaju medicinske sestre, zdravstveno-laboratorijski tehničari i farmaceutski tehničari, što važi i za kontinentalne delove zemlje", kažu u HZZ-u.

(Telegraf Biznis)

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>