• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi od svih u regionu najviše strahuju od otkaza, priželjkuju barem 1.000 evra i rad u stranoj firmi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sigurnost posla ističe tek svaki peti ispitanik

  • 0
Otkaz otkazi otpušten čovek muškarac gubitak posla otpuštanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Radnicima je prilikom odabira posla najvažnija visina plate, pokazalo je najnovije istraživanje koje je tokom trajanja Regionalnog sajma poslova sproveo Infostud, u saradnji sa srodnim portalima iz regiona.

Ranije su na prvom mestu faktora za odabir posla bili međuljudski odnosi, od prošle godine inflacija je očigledno učinila svoje, pa je visina plate postala najvažniji faktor za 66 odsto ispitanika.

Dobri međuljudski odnosi su, međutim, i dalje veoma važni i nalaze se na drugom mestu (64 odsto). Na trećem mestu nalazi se mogućnost učenja i napredovanja - sa 38 odsto, a radno vreme je na četvrtom mestu, za 30 odsto njih.

Sigurnost posla ističe tek svaki peti ispitanik, 21 odsto.

Na pitanje šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, najviše ispitanika iz Srbije smatra da su to znanja i veštine, 31 odsto, a potom i njihova motivacija i želja za zaposlenjem, 22 odsto. Prethodno radno iskustvo je kao najbitniji faktor navelo 16 odsto ispitanika u ovoj anketi, a 10 odsto je reklo da su to dobri kontakti i poznanstva.

Sedam odsto je navelo stranačku pripadnost kao presudni faktor za dobijanje posla.

Kada je reč o priželjkivanoj zaradi, najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra, dok je prošle godine očekivanje bilo manje i iznosilo je 860 evra. Ispitanici bi najradije radili u privatnoj kompaniji u stranom vlasništvu, 34 odsto a najmanje njih, 15 odsto, izjasnilo se da bi radilo u privatnoj kompaniji u domaćem vlasništvu.

Četvrtina anketiranih iz Srbije bi najradije radila kao preduzetnici, dok bi svaki peti ispitanik radio za državno preduzeće.

Anketa je bila regionalna, a kada je reč o strahu od gubitka posla, on je bio u padu i najizraženiji je u Srbiji, 27 odsto, dok je najmanje prisutan među građanima Severne Makedonije i Slovenije, samo 17 procenata. U poslednjih godinu dana, posao je promenilo najmanje ljudi iz Srbije, 38 odsto, Bosne i Hercegovine, 34 odsto, dok su posao u ovom periodu najviše menjali Hrvati, 44 odsto i Makedonci, 43 odsto.

U istraživanju je učestvovalo više od 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije a među domaćim ispitanicima je bilo 54 odsto zaposlenih, 40 odsto nezaposlenih i šest odsto onih koji se još školuju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>